Δημοσκόπηση στη γερμανική εφημερίδα BILD την Κυριακή δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί πως η υπόθεση Σαβάν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση Μέρκελ. Στο πολιτικό βαρόμετρο της ίδιας εφημερίδας το ποσοστό του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών μειώνεται κατά μία μονάδα.

Ads

Όπως αναφέρεται στη ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας της Deutsche Welle, εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων και της αντιπολίτευσης εξέφρασαν με δηλώσεις τους τον σεβασμό τους στο πρόσωπο της υπουργού Παιδείας Σαβάν, τόνισαν όμως την αναγκαιότητα της παραίτησή της.

Το πόσο σωστή και επιβεβλημένη, τουλάχιστον για το κόμμα της, ήταν η απόφαση της Ανέτε Σαβάν να παραιτηθεί από το υπουργείο Παιδείας φαίνεται σε δημοσκόπηση του δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας BILD.

Το 62 % των ερωτηθέντων και το 68 % των οπαδών των χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU) είναι της άποψης ότι η υπόθεση της αφαίρεσης του διδακτορικού τίτλου της Α. Σαβάν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και για την ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προσωπικά.
 
Τις δε διαβεβαιώσεις της πρώην υπουργού ότι ούτε έχει αντιγράψει και ούτε έχει εξαπατήσει, πιστεύουν μόλις το 1/3 των Γερμανών.

Ads

Οι αρνητικές αυτές γνώμες αποτυπώνονται και στην πρόθεση ψήφου των πολιτών. Στο κυριακάτικο πολιτικό βαρόμετρο της ίδιας εφημερίδας, τα τελευταία στοιχεία του οποίου συγκεντρώθηκαν μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του πανεπιστημίου Ντίσελντορφ για αφαίρεση του διδακτορικού τίτλου, οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν μια μονάδα και υποχωρούν στο 40 %, οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15 %, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν το 27 % όπως επίσης και το Κόμμα της Αριστεράς το 7%. Οι δε Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ  δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και παραμένουν εκτός βουλής.

Την Ανέτε Σαβάν θα διαδεχθεί στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας η υπουργός Επιστημών της τοπικής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας Γιοχάνα Βάνκα.