Απέρριψε κατηγορητικά ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροδεξιά υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από το αποτέλεσμα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών. Ο ίδιος δηλώνει σίγουρος ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση ενώ ενημερώνει ότι την Τετάρτη θα καταθέσει την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο. Την ίδια ώρα, η ανησυχία που προέκυψε στην ευρωζώνη μετά τη ρευστότητα στην οποία οδήγησαν οι Ιταλικές εκλογές συνεχίζεται. Μάλιστα, ήδη ξεκίνησαν οι δηλώσεις για διάφορες εναλλακτικές με Γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης να δηλώνει ότι αν η Ιταλία δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να επιστρέψει… στη λιρέτα.  

Ads

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπερσάνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica. Υπενθυμίζεται ότι και ο μικρός εταίρος της κεντροαριστερής συμμαχίας, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, έχει απορρίψει για την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Απορρίπτοντας ως «ανύπαρκτη τώρα και στο μέλλον» την ιδέα μεγάλου συνασπισμού στην Ιταλία, με συνεργασία δηλαδή με τον Μπερλουσκόνι, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι προαναγγέλλει επιπλέον ότι θα υποβάλει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης στον Ιταλό πρόεδρο.
 
Ο Μπερσάνι ανέφερε πως θα ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτικών σωμάτων με άξονα «επτά ή οκτώ σημεία». «Πείτε την όπως θέλετε, κυβέρνηση μειοψηφίας, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, δεν με νοιάζει» τόνισε ο αρχηγός του PD στη Repubblica σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
 
Κρίσιμος θα είναι πάντως ο ρόλος των γερουσιαστών των «Πέντε Αστέρων» του Γκρίλο. Ο ίδιος ο αρχηγός του κινήματος είχε απορρίψει συνεργασία με τον Μπερσάνι, χαρακτηρίζοντάς τον «ομιλούντα νεκρό» αλλά το πώς θα συμπεριφερθούν όσοι εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στη συνέντευξή του την Παρασκευή, ο Μπερσάνι απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στη νέα ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών.
 
Από τη δραχμή… στη λιρέτα
 
Η ρευστότητα που προέκυψε με τις ιταλικές εκλογές έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους. Ήδη ξεκίνησαν οι δηλώσεις για διάφορες «εναλλακτικές».
 
Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε την Παρασκευή από τον Γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους-Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε  ότι «εαν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που μόνη της η χώρα ανέλαβε για την τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές αλλά θα έπρεπε να αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».
 
Το Βερολίνο, όπως και οι Βρυξέλλες, επαναλαμβάνουν ως επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στη Ρώμη που θα κινηθεί στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά απέχουν, φυσικά, από «εκτιμήσεις» ή «προτάσεις» όπως η παραπάνω.
 
Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που βρίσκεται από την Τρίτη στη Γερμανία και συναντήθηκε την Πέμπτη με την Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη και δεν υπάρχει κανένας φόβος μετάδοσης», απαντώντας στις ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο αίσθημα υπευθυνότητας των ιταλικών πολιτικών δυνάμεων να διαχειριστούν τη μετεκλογική κρίση και να συγκροτήσουν νέα κυβέρνηση.