Απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης εξαιτίας του σκανδάλου Μπετανκούρ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Την ίδια ώρα, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε, ο υπεύθυνος του ιστότοπου Mediapart κατέθεσε μήνυση για δυσφήμηση κατά των υπεύθυνων του κόμματος UMP του Σαρκοζί.

Ads

«Η πολιτική μας προτεραιότητα δεν είναι ο ανασχηματισμός» δήλωσε ο Φιγιόν στους βουλευτές του κόμματός του. «Δεν θα προσθέσουμε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μία πολιτική κρίση» πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση, αλλά και κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν ζητήσει να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ έκανε επίσης έκκληση για έναν «ανασχηματισμό εκ βαθέων και μία αλλαγή μεθόδου προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να είναι και πάλι σε θέση να κυβερνήσει».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σήμερα από τα μέλη της κυβέρνησής του να διατηρήσουν την «ψυχραιμία» τους και να επικεντρωθούν στη δουλειά τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Λικ Σατέλ.

Ads

Εν τω μεταξύ, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε, ο υπεύθυνος του ιστότοπου Mediapart -που δημοσίευσε συνέντευξη της πρώην λογίστριας της κληρονόμου της εταιρείας L’Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ στην οποία δήλωσε ότι ο Σαρκοζί έλαβε φακέλους με χρήματα από την κληρονόμο- Εντουί Πλενέλ δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση για δυσφήμηση κατά των υπεύθυνων του κόμματος UMP του Σαρκοζί.

Την ίδια ώρα, η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες της πρώην λογίστριας της Μπετανκούρ. Πάντως το απόρρητο των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών δεν θα αρθεί στην περίπτωση που οι Γάλλοι δικαστές θελήσουν να επιβεβαιώσουν αν οι λογαριασμοί της Μπετανκούρ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή προεκλογικών εκστρατειών, δήλωσε σήμερα επίσημη ελβετική πηγή.