Σε περιπέτειες φαίνεται να μπαίνουν οι Δανοί μετά την αποκάλυψη συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών τους με αυτές των ΗΠΑ, ώστε να κατασκοπεύσουν Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

Τις αποκαλύψεις έκανε η δημόσια Δανέζικη Τηλεόραση Danmarks Radio (DR) φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Δανίας, (2014-2015), αναφέροντας εννέα ανώνυμες πηγές που είχαν πρόσβαση στις διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αμερικανική NSA χρησιμοποίησε μια συνεργασία με τις δανέζικες υπηρεσίες για να παρακολουθήσει δίκτυα πληροφοριών (καλώδια), ώστε να κατασκοπεύσει ανώτερους αξιωματούχους στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και τη Γερμανία από το 2012 έως το 2014. Εκτός από τη Μέρκελ, η NSA κατασκόπευε επίσης τον τότε γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Γουόλτερ Στάινμεϊερ και τον πρώην Γερμανό ηγέτη της αντιπολίτευσης Πέιρ Στάινμπρουκ.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η NSA είχε πρόσβαση σε εκτεταμένες ροές δεδομένων, καλώδια διαδικτύου, συνομιλίες και υπηρεσίες αναταλλαγής μηνυμάτων που διέρχονταν από τη Δανία. Η τελευταία αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ ενώ φιλοξενεί πολλούς βασικούς σταθμούς για υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιδράσεις Ευρωπαίων

Η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάσωση και αντιδράσεις από Ευρωπαίους υπουργούς Άμυνας. «Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι οι φιλικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν πράγματι και κατασκοπεύουν κορυφαίους εκπροσώπους άλλων χωρών», δήλωσε στο γερμανικό ARD ο Στάινμπρουκ συμπληρώνοντας ότι «Πολιτικά, το θεωρώ σκάνδαλο».

Ads

Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Peter Hultqvist είπε στον σουηδό τηλεοπτικό σταθμό SVT ότι «απαίτησε πλήρεις πληροφορίες για αυτά τα πράγματα». Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκκε-Τζένσεν είπε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK ότι «έλαβε σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς».

Η δε γαλλική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ισχυρισμοί είναι «εξαιρετικά σοβαροί» εάν αποδειχθούν. Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune δήλωσε ότι «Είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να δούμε αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, έχουν διαπράξει λάθη ή σφάλματα στη συνεργασία τους με αμερικανικές υπηρεσίες (…) Μεταξύ των συμμάχων, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, ελάχιστη συνεργασία, οπότε αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά».