Χιλιάδες Σουνίτες εξαφανίστηκαν για μήνες σε μια μυστική φυλακή της Βαγδάτης υπό την δικαιοδοσία του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού Nouri Maliki, όπου πολλοί βασανίστηκαν συστηματικά μέχρι το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας να πετύχει την πρόσβαση στην εγκατάσταση, λένε Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Ads

Οι άντρες αυτοί συνελήφθησαν από τον ιρακινό στρατό τον Οκτώβριο κατά επιχειρήσεις «σκούπα» με στόχο ομάδες Σουνιτών στην επαρχία της Nineveh, ένα προπύργιο της ιρακινής Al Qaeda και άλλων παραστρατιωτικών στο βορρά. Η επαρχιακή κυβέρνηση ισχυρίστηκε την εποχή εκείνη ότι συνελήφθησαν επίσης και απλοί πολίτες, συχνά χωρίς ένταλμα.

Ανήσυχες ότι τα δικαστήρια θα διέταζαν την απελευθέρωσή τους, οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν δικαστική εντολή και τους μετέφεραν στη Βαγδάτη, όπου τους κράτησαν στην απομόνωση. Αξιωματούχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων έμαθαν για την ύπαρξη αυτής της εγκατάστασης μόλις τον περασμένο Μάρτιο, από μέλη των οικογενειών των κρατουμένων που αναζητούσαν τους δικούς τους.

Η αποκάλυψη της μυστικής φυλακής θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για το Ιράκ. Καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ αποσύρονται ο σιίτης μουσουλμάνος Maliki και άλλοι πολιτικοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η ένταξη και των σιιτών Αράβων θεωρείται από πολλούς να αποτελεί καίριο σημείο για την αποτροπή της επιστροφής της ευρείας σεχταριστικής βίας. Ήδη έχει σημειωθεί αύξηση στις επιθέσεις από την Al Qaeda στο Ιράκ, μια σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση.

Ads

Η βάρβαρη μεταχείριση των κρατούμενων στην εγκατάσταση της μυστικής φυλακής έγειρε ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει ξανά στο αυταρχικό καθεστώς του παρελθόντος.

Οι διοικητές αρχικά αντιστάθηκαν στις προσπάθειες να διερευνήσουν τη φυλακή αλλά ενέδωσαν και επέτρεψαν τις επισκέψεις από δυο ομάδες επιθεωρητών, μεταξύ αυτών και η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Wijdan Salim. Οι επιθεωρητές λένε ότι ανακάλυψαν 431 κρατούμενους που είχαν υποβληθεί σε απεχθείς συνθήκες και είπαν ότι οι κρατούμενοι δήλωσαν πως ένα από αυτούς, ένας πρώην συνταγματάρχης στο στρατό του Saddam Hussein, πέθανε τον Ιανουάριο εξαιτίας των βασανιστηρίων.

«Περισσότεροι από 100 έχουν υποστεί βασανιστήρια. Υπήρχαν πολλά σημάδια στο σώμα τους» είπε ένας Ιρακινός αξιωματούχος. «Χτυπάνε τους κρατούμενους, χρησιμοποιούν πάνω τους ηλεκτρισμό. Χρησιμοποίησαν πλαστικές σακούλες για να τους προκαλέσουν ασφυξία και άλλες μεθόδους».

Μια εσωτερική αναφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Salim δήλωσε πως οι κρατούμενοι τους είπαν ότι έμειναν δεμένοι με χειροπέδες για τρεις ή τέσσερις ώρες στη σειρά, σε θέσεις άγχους (stress positions), και ότι υπέστησαν σοδομισμό. «Ένας κρατούμενος της είπε ότι βιαζόταν σε καθημερινή βάση, άλλος της έδειξε τα εσώρουχά του τα οποία ήταν αιματοβαμμένα», γράφει η αναφορά. Ορισμένοι φρουροί, οι οποίοι περιγράφονται, εκβίασαν τους κρατούμενους για ποσά μέχρι και 1.000 δολάρια προκειμένου να τηλεφωνήσουν στην οικογένειά τους, προστίθεται στο υπόμνημα της Πρεσβείας.

Ο Maliki ορκίστηκε να κλείσει τη φυλακή και διέταξε τη σύλληψη των αξιωματούχων που εργάζονται εκεί, αφού η Salim του παρουσίασε την αναφορά του τρέχοντα μήνα. Από τότε απελευθερώθηκαν 75 κρατούμενοι και άλλοι 275 μεταφέρθηκαν σε κανονικές φυλακές. Σε συνέντευξή του, ο Maliki υποστήριξε ότι αγνοούσε τις κακοποιήσεις. Είπε ότι οι κρατούμενοι εστάλησαν στη Βαγδάτη εξαιτίας ανησυχιών για διαφθορά στη Μοσούλη.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για όλες τις συμπεριφορές των στρατιωτών και τους προσωπικού του» είπε η κα Salim, εκθειάζοντας την προθυμία του πρωθυπουργού να εξαλείψει τις κακοποιήσεις. Η χαλδαία χριστιανή Salim κατέβηκε στις εκλογές τον περασμένο μήνα με την κυριαρχούμενη από σιίτες λίστα του Maliki.

Αλλά οι επικριτές του Maliki λένε ότι το δίκτυο ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων με τους δικούς του δικαστές και ανακριτές αποτελούν απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία του Ιράκ. Αμφισβητούν την άγνοια του πρωθυπουργού για τη φυλακή και λένε, ότι όπως και να έχει, είναι υπεύθυνος για αυτά που συνέβαιναν εκεί.

Οι αποκαλύψεις θυμίζουν Maliki από τις αρχές του σεχταριστικού πολέμου στο Ιράκ. Στα τέλη του 2005, ο αμερικανικός στρατός ανακάλυψε μυστική φυλακή σε καταφύγιο του υπουργείου Εσωτερικών όπου συγκέντρωνε Σουνίτες η αστυνομία.

Η αντιπαράθεση για τη μυστική φυλακή, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Old Muthanna στη Δυτική Βαγδάτη πιέζει τον Maliki να εγκαταλείψει τον έλεγχο δυο άλλων κέντρων κράτησης στη βάση Camp Honor, στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Η βάση ανήκει στην Ταξιαρχία της Βαγδάτης και την Αντιτρομοκρατική Δύναμη, ελίτ μονάδες που αναφέρουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό και είναι υπεύθυνες για την κράτηση υπόπτων υψηλής σημασίας.

Οικογένειες και δικηγόροι λένε ότι είναι αδύνατον να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Camp Honor. ΤΟ υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει τώρα την επιτήρηση των φυλακών της Πράσινης Ζώνης, παρόλο που το στρατιωτικό γραφείο του Maliki θα συνεχίσει να διατάσσει άμεσα τις στρατιωτικές μονάδες.

Οι 43 κρατούμενοι από τη Nineveh αρχικά κρατήθηκαν στο Camp Honor αλλά οι ανακρίσεις ξεκίνησαν αφού μεταφέρθηκαν στη φυλακή του αεροδρομίου Old Muthanna.

Πηγή:Information Clearing House