Αμερικανική αεροπορική βάση λειτουργούσε στην Κύπρο, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με έκθεση του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την οποία επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο επιθεωρητής επικαλούμενος πληροφορίες από σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του 2017 γράφει πως ο σκοπός λειτουργίας της βάσης ήταν να βοηθήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό να εκκενώσει προσωπικό από το Λίβανο σε περίπτωση ανάγκης.

Στην βάση υπήρχαν πέντε ελικόπτερα και το ετήσιο κόστος ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Η βάση λειτούργησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Αεροπορίας του υπουργείου, ενώ, αναφέρεται επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν έγγραφα τα οποία να εξηγούν το σκοπό λειτουργίας της βάσης ή το κόστος υπηρεσιών εκκένωσης ή ακόμα και εάν έγινε διεύρυνση των σκοπών χρήσης της. 

Το ΡΙΚ επικαλείται πηγές πηγές αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας της Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες, η αμερικανική βάση δεν είχε σχέση με το κράτος και πως ήταν σε χώρο εντός της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου. Το κρατικό κυπριακό κανάλι αποτάθηκε στις βρετανικές βάσεις, πηγές των οποίων δεν θέλησαν να σχολιάσουν και παρέπεμψαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο να κάνει για το θέμα και ότι τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές.  Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση καλώντας την να απαντήσει αν ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που είχε.

Σε χάρτες του 2017 της Google Map που ανήρτησε στο Twitter ο πιλότος Χάρης Θεοχάρους διακρίνονται στη βρετανική βάση στο Ακρωτήριο τρία αμερικανικά ελικόπτερα Apache και τέσσερα Chinook. Δύο Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι που γνώριζαν την υπόθεση είπαν στο ABC News ότι η βάση φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούσε κάποιο σαφή σκοπό. Ένας εξ’ αυτών είπε μάλιστα ότι τον περισσότερο χρόνο οι πιλότοι έκαναν πτήσεις πάνω από την Κύπρο για να παραμένουν ετοιμοπόλεμοι.

Στο ABC News μίλησε και ο φερόμενος ως επικεφαλής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του State Department στην Κύπρο, νυν συνταξιούχος, Πάτρικ Κένεντι,  ο οποίος είπε ότι η βάση άνοιξε έναν χρόνο μετά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί-αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από οποιοδήποτε εσωτερικό έγγραφο του State Department της εποχής.

Πάντως, έγκυρη πηγή στην Λευκωσία επιβεβαίωσε την παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων την περίοδο 2013-2017 στην Κύπρο σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων. Όπως είπε «δεν υπήρξε αίτημα, ούτε και παραχωρήθηκε έδαφος από πλευράς Δημοκρατίας για την οργάνωση αμερικάνικης Βάσης». Τα ελικόπτερα, που στάθμευαν στην Κύπρο, δεν ήταν πολεμικά και η παρουσία τους ήταν αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς μεταφοράς πολιτών ή προσωπικού των ΗΠΑ από χώρες της περιοχής.