Το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ανοίξει διευρυμένους διαδρόμους στις ακτές του Ατλαντικού, του Κόλπου και της Αλάσκα με σκοπό τη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτής θάλασσας έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των περιβαλλοντικών ομάδων.

Ads

Την Πέμπτη, ο Ομπάμα και ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσαν το τέλος του μορατόριουμ για την άντληση πετρελαίου στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, από το Ντέλαουερ μέχρι την κεντρική ακτή της Φλόριντα. Νέες περιοχές της νοτιοανατολικής ακτής του Κόλπου θα είναι διαθέσιμες για γεώτρηση, όπως και ο Αρκτικός Ωκεανός βόρεια της Αλάσκα. Η μοναδική περιοχή που θα προστατευτεί θα είναι το Bristol Bay, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αλάσκα.

Ανακοινώνοντας την Πέμπτη την πρόταση από την αεροπορική βάση Andrews στο Μέριλαντ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν είναι μια απόφαση που ελήφθη εύκολα. «Θα υπάρξουν εκείνοι που διαφωνούν ανοιχτά με αυτή την απόφαση, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που λένε ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε νέες περιοχές για γεώτρηση. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι αυτή η ανακοίνωση είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που θα μας μεταφέρει από μια οικονομία που στηρίζεται σε ορυκτά καύσιμα και ξένο πετρέλαιο σε μια άλλη που στηρίζεται σε εθνικά καύσιμα και καθαρή ενέργεια. Και ο μόνος τρόπος για να πετύχει αυτή η μετάβαση είναι να ενισχύσουμε την οικονομία μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η αποτυχία της συνειδητοποίησης αυτής της πραγματικότητας αποτελεί ένα λάθος», υπογράμμισε.

Η πρόταση Ομπάμα βρήκε υποστήριξη από τη βιομηχανία πετρελαίου, επιχειρηματικές ομάδες και ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, ωστόσο περιβαλλοντικές ομάδες στη χώρα, καθώς και κάποιοι Δημοκρατικοί εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, χαρακτηρίζοντάς την «απόλυτα απογοητευτική».

Ads

«Αντί να προχωρήσει σε μια ριζική αλλαγή των αποτυχημένων ενεργειακών πολιτικών της εποχής Μπους-Τσέινι, με τις χθεσινές του δηλώσεις ουσιαστικά αγκαλιάζει εγκάρδια μια πολιτική που ουσιαστικά υποστηρίζει ότι για να αντλήσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία είναι εντάξει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια κατά της κλιματικής κρίσης και να θυσιάσουμε προσωρινά κάποιες από τις πιο ευαίσθητες και οικολογικά σημαντικές περιοχές της χώρας μας απλώς και μόνο για το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος. Αυτό είναι απολύτως απογοητευτικό και περιμέναμε πολύ περισσότερα από τον πρόεδρο», σχολίασε στο DemocracyNow ο πρόεδρος Δημόσιων Εδαφών του Κέντρου Βιοποικιλότητας, Brendan Cummings.

Η γεώτρηση πετρελαίου ανοιχτής θάλασσας είναι μια πολύ αργή διαδικασία, εξήγησε ο Cummings. «Η αρχική επίπτωση στο περιβάλλον επέρχεται πολύ γρήγορα με την εξερευνητική γεώτρηση, τις σεισμικές έρευνες και άλλες τέτοιες ενέργειες. Αλλά το τελικό πετρέλαιο καταλήγει από αγορά σε αγορά μετά από χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Οπότε η επίδρασή του στην εθνική ή την παγκόσμια οικονομία πετρελαίου είναι πολύ μικρή», πρόσθεσε.