Χαοτική παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τέσσερα 24ωρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Κάθε μέρα αυξάνεται όλο και περισσότερο η απόγνωση των πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να δραπετεύσουν από αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ads

Μετά τις εικόνες από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανθρώπους να σκοτώνονται γιατί γραπώθηκαν από τους τροχούς μεταγωγικών αεροπλάνων, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, άλλο ένα σοκαριστικό στιγμιότυπο έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για γονείς, κυρίως μητέρες, οι οποίες θέλοντας να σώσουν τα παιδιά τους, μικρά αλλά και βρέφη, τα δίνουν σε Βρετανούς στρατιώτες για να τα πάρουν μαζί τους. 

«Οι μανάδες ήταν απελπισμένες, δέρνονταν από τους Ταλιμπάν. Φώναζαν “σώστε το μωρό μου” και μας πετούσαν τα παιδιά. Κάποια από τα μωρά έπεσαν πάνω στο συρματόπλεγμα. Ήταν απαίσιο. Μέχρι το τέλος εκείνης της νύχτας, δεν υπήρχε ούτε ένας από τους στρατιώτες που να μην κλαίει» είπε ένας στρατιωτικός στο Independent, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Οι εικόνες που περιγράφονται εκτυλίχθηκαν σε έναν από τους δρόμους που οδηγούν στη στρατιωτική πτέρυγα του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, διαμηνύει ότι η χώρα του δεν μπορεί να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν.

Αυτή ήταν η απάντησή του Μπεν Ουάλας όταν ρωτήθηκε για τις εικόνες που δείχνουν ένα μικρό κοριτσάκι να παραδίδεται πάνω από τοίχο σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Ουάλας υποστήριξε ότι το παιδί το πέρασαν πάνω από τον τοίχο καθώς έβγαζαν και την οικογένειά του από το πλήθος. «Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ανήλικο μόνο του», δήλωσε στο Sky News ο Ουάλας απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες αυτές. «Θα δείτε, καθώς βλέπετε τις εικόνες που νομίζω ότι δείχνετε τώρα, ότι πήραν το παιδί, επειδή θα έπαιρναν και την οικογένεια μαζί».

Οι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω της απελπισίας κάποιων Αφγανών που θέλουν να φύγουν.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους στρατιώτες όπως έχετε δει και στις δικές σας εικόνες να αντιμετωπίσουν κάποιους απελπισμένους, απεγνωσμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να εγκαταλείψουν τη χώρα», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Η Βρετανία, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζει να επενδύει σε κέντρα σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των φακέλων των Αφγανών που εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Αρχίζουμε να επενδύουμε σε κόμβους σε τρίτες χώρες ήδη ώστε να μπορούμε να κάνουμε την επεξεργασία (των φακέλων) των ανθρώπων, αν φύγουν προς άλλες χώρες όπως αυτές στην περιοχή», διευκρίνισε και σημείωσε ότι οι Βρετανοί θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ όσο καιρό αυτό συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Θα παραμείνουμε για όσο καιρό οι δυνάμεις των ΗΠΑ διοικούν το αεροδρόμιο», είπε.

Η Σαρία σε εφαρμογή

Η Καμπούλ άλλαξε ήδη πρόσωπο, τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι αφίσες και οι φωτογραφίες γυναικών που κοσμούσαν τις βιτρίνες καλύφθηκαν ή βανδαλίστηκαν.

Κατά τις 2 τελευταίες δεκαετίες, τα ινστιτούτα ομορφιάς άνθισαν κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτείνοντας ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ στις γυναίκες αυτές που μεγάλωσαν με μπούρκα που κάλυπτε όλο τους το κεφάλι και το σώμα ως τα μάτια.

Ωστόσο από την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν προ των πυλών της αφγανικής πρωτεύουσας, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ είχαν αρχίσει ήδη να καθαρίζουν τις βιτρίνες τους για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά.

Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν καλυφθεί ήδη με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μαχητής των Ταλιμπάν είχε αναλάβει την επίβλεψη της διαδικασίας.

   

«Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες»

   Τα πέντε χρόνια που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Στις γυναίκες απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και να εργαστούν, ενώ στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Οι γυναίκες που κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Θέλοντας να δείξουν ένα καθησυχαστικό πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν την Τρίτη «να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν», για να προσθέσουν στη συνέχεια πως αυτό θα γίνει «σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπός τους, ο Σουχάι Σαχίν, δήλωσε ότι η μπούρκα δεν θα είναι αυτήν την φορά υποχρεωτική. Επίσης βεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, ενώ τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.

Ωστόσο πολλοί Αφγανοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.

Κατά την προέλαση των Ταλιμπάν, μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό τους, ο οποίος τις χαρακτήρισε «προπαγάνδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλον τον κόσμο διοργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους αφγανούς πολίτες, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Χθες, Τετάρτη, σε κοινή δήλωσή τους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν «βαθειά ανησυχία» για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν και κάλεσαν τους Ταλιμπάν έτσι ώστε να αποφευχθεί «οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης» και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.

Τον Ιούλιο, η διευθύντρια ενός κέντρου αισθητικής στην Καμπούλ είπε στο AFP ότι περιμένει πως θα αναγκαστεί να το κλείσει αν οι Ταλιμπάν επέστρεφαν στην εξουσία.

«Αν επιστρέψουν, δεν θα έχουμε ποτέ την ελευθερία που έχουμε σήμερα», δήλωσε η 27χρονη, η οποία είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί. «Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες».