Την αποφυλάκιση εννέα μελών της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ αποφάσισε η ισπανική Δικαιοσύνη, στη βάση της ετυμηγορίας που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τον Οκτώβριο για την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο Πράντα.

Ads

Διαβάστε αναλυτικά: 
Αναστατώνει την Ισπανία απόφαση του ΕΔΑΔ για την ΕΤΑ

 
Το Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης, αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, εκτίμησε ότι οι εννέα κρατούμενοι της ETA βρίσκονταν σε συνθήκες «παρόμοιες» με εκείνη της Ρίο Πράντα, η οποία είχε καταδικαστεί σε 3.828 χρόνια κάθειρξη για 24 δολοφονίες και αφέθηκε ελεύθερη στις 22 Οκτωβρίου.
 
Το ΕΔΑΔ είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την κράτησή της μετά το 2008, οπότε αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερη λόγω καλής διαγωγής.
 
Το 2006 η ισπανική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι λόγω καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο. Αυτό σήμαινε ότι η Ντελ Ρίο Πράντα δεν θα είχε καμία πιθανότητα να βγει από την φυλακή προτού περάσουν τα 30 χρόνια.
 
Η πρακτική αυτή καταδίκης είναι γνωστή ως «Δόγμα Παρό», καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ανρί Παρό.
 
Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθησαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της Ρίο Πράντα από τις αλλαγές που έγιναν αναδρομικά στους κανόνες καταδίκης. Οι δικαστές του Εθνικού Δικαστηρίου έκριναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μπορούσε να ισχύσει για όλους τους κρατούμενους της ΕΤΑ που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με την Ρίο Πράντα.
 
Την Παρασκευή, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, «αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερα εννέα μέλη των ΕΤΑ που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις» σε σύνολο 11 υποθέσεων που εξετάστηκαν.
 
Δεκάδες κρατούμενα μέλη της ΕΤΑ έχουν καταθέσει αιτήσεις απελευθέρωσης στην ισπανική δικαιοσύνη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ρίο Πράντα.