Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Δευτέρα νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων στις φυλακές, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθεί το σύστημα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού.

Ads

Έτσι, θα απελευθερωθούν προσωρινά 45.000 κρατούμενοι έως τα τέλη Μαΐου με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει δύο φορές το διάστημα «ελευθερίας» για δύο μήνες κάθε φορά.

Ανάλογος αριθμός κρατουμένων αναμένεται να απελευθερωθεί μόνιμα, βάσει ξεχωριστής νομοθετικής διάταξης, με στόχο τη γενικότερη αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας, δεδομένου ότι έχει ένα από τα πιο υπερπλήρη σωφρονιστικά συστήματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η Διεθνής Αμνηστία αλλά και όλοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, καθώς εξαιρεί από τα πρόσωπα που θα αποφυλακιστούν όλους όσοι έχουν καταδικαστεί με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, αντιπολιτευόμενοι, δικηγόροι, που κρατούνται με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ads

Πρόκειται για περίπου 55.000 επί της ουσίας πολιτικούς κρατούμενους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι που κρατούνται εν αναμονή του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη της δίκης τους, άλλοι που αναμένουν ακόμη να τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες, όπως και πολλοί που οι δίκες τους βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένουν να μάθουν την ετυμηγορία.

«Άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή επειδή άσκησαν τα δικαιώματά τους – και δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα – εξαιρέθηκαν (από το μέτρο της αποφυλάκισης) διότι η κυβέρνηση επιλέγει να αξιοποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, που είναι εξαιρετικά εύκαμπτοι, υπερβολικά ευρείς και αόριστοι» επί τούτου, κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο νέος νόμος εξαιρεί όσους καταδικάστηκαν για φόνους, σεξουαλικά εγκλήματα και διακίνηση ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι τρεις φυλακισμένοι πέθαναν αφού μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και συνολικά, οι έγκλειστοι που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν είναι 17. Σε 1.403 ανέρχονται οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 11η Μαρτίου, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 65.111, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο διάσημος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ σχολίασε με το σκίτσο του (κεντρική φωτό) που κυκλοφορεί στο Twitter, το νόμο του Ερντογάν.