Αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ, συνελήφθη, έμεινε επί 62 μέρες στη φυλακή και τελικά χθες αποφυλακίστηκε.

Ads

Ο λόγος για την Τσέλσι Μάνινγκ, την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, η οποία είχε δώσει το 2010 δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα στον Ασάνζ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μάνινγκ κατέληξε στη φυλακή, καθώς είχε καταδικαστεί το 2013 σε 35 χρόνια κάθειρξη από στρατοδικείο για τη διαρροή των περίπου 750.000 απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, όπως και στρατιωτικών πληροφοριών. Υπενθυμίζεται ότι είχε αφεθεί ελεύθερη το 2017, αφού ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της έπειτα από επτά χρόνια στη φυλακή, στη διάρκεια των οποίων είχε ξεκινήσει και την φυλομετάβαση. Η Τσέλσι είχε γεννηθεί αγόρι με το όνομα Μπράντλεϊ.

Λίγο πριν συλληφθεί ο Τζουλιάν Ασάνζ από τις βρετανικές αρχές, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είχε κληθεί να καταθέσει για τον ιδρυτή των WikiLeaks. Σε ανακοίνωσή της τότε η Τσέλσι είχε επισημάνει ότι «δεν θα συμμετάσχω σε μια μυστική διαδικασία στην οποία είμαι ηθικά αντίθετη και κυρίως μία διαδικασία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικα για να παγιδεύσει και να διώξει ακτιβιστές υπέρ του προστατευόμενου, πολιτικού λόγου».

Ads

Σημειώνεται, προτού καν βγει από τη φυλακή η Τσέλσι έλαβε νέα κλήτευση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον άλλου σώματος ενόρκων την Πέμπτη 16 Μαΐου, όπου είναι πιθανό να κριθεί ξανά ένοχη για περιφρόνηση του δικαστηρίου και να επιστέψει στη φυλακή.

Όπως διαμήνυσε πάντως θα εξακολουθήσει να αρνείται να απαντά σε ερωτήσεις.