Την υπό όρους αποφυλάκιση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συν-προέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αποφάσισε σήμερα δικαστήριο στην Τουρκία. 

Ads

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν στο πλαίσιο της κύριας δίκης του Ντεμιρτάς, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί, καθώς εκτίει ποινή για προηγούμενη καταδίκη του.

Ειδικότερα, το δικαστήριο στην Σινκάν, κοντά στην Άγκυρα, αποφάσισε την απελευθέρωση του Κούρδου πολιτικού ηγέτη που κατηγορείται ότι διηύθυνε «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε εγκληματικές πράξεις».

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε ο Ντεμιρτάς θα αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή στην Αδριανούπολη, δήλωσε ο δικηγόρος του, Ραμαζάν Ντεμίρ. 

Ads

Σημειώνεται ότι Ντεμιρτάς καταδικάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018 σε 4 χρόνια και οκτώ μήνες για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ωστόσο, είναι δυνατόν να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους στο πλαίσιο της υπάρχουσας καταδίκης του. Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν σήμερα να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, δηλώνοντας ότι θέλουν περιμένουν στις 18 Σεπτεμβρίου, την απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως του δικαστηρίου για την προσωρινή κράτηση του πελάτη τους. Η δίκη του Ντεμιρτάς αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.