Με ένα «αιρετικό» εξώφυλλο κυκλοφόρησε το γερμανικό περιοδικό Der Spegel, “σκιαγραφώντας” τις νέες πολιτικές τάσεις που ενυπάρχουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ads

«Ο κλασικός καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια. Ωστόσο, καθοδηγούμενες από συνεχώς νέες παγκόσμιες κρίσεις και μια επικείμενη κλιματική κατάρρευση, αναδύονται συγκεκριμένες ιδέες μεταρρυθμίσεων: λιγότερη ανάπτυξη, περισσότεροι κυβερνητικοί στόχοι» αναφέρει το Der Spiegel με τον Καρλ Μαρξ στο εξώφυλλο.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή και διαχειριστή hedge fund, Ρέι Ντάλιο, το Der Spiegel αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό ο ίδιος φαίνεται ότι δεν διαβάζει πια τα πρωινά τη Wall Street Journal στη βίλα των 2.000 τ.μ, αλλά το… Κεφάλαιο του Μαρξ.

«Ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί πια για τους περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Ντάλιο, ο οποίος φυσικά δεν εμφανίζει καμία σοσιαλιστική τάση. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του είναι περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν τα καλά πράγματα γίνουν υπερβολικά πολλά, τότε απειλούνται να αυτοκαταστραφούν. Θα πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω ή να πεθάνουν. Ο πλούτος και η ευημερία διανέμονται μόνο μονόπλευρα. Όσοι είναι φτωχοί, παραμένουν φτωχοί και δεν υπάρχει σχεδόν ούτε ίχνος ίσων ευκαιριών. Σταματήστε το», λέει ο δισεκατομμυριούχος, υπογραμμίζοντας ότι ο καπιταλισμός πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Διαφορετικά θα χαθεί, επάξια.

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό επικαλείται και τον Βρετανό ιστορικό Adame Tooze, για να αναφερθεί στην εποχή των “πολυκρίσεων” και στο “αόρατο χέρι της αγοράς” , το οποίο “δεν εμφανίζεται πλέον ως θαυματουργή λύση” πριν περάσει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

“Η κλιματική κρίση είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που προκαλεί ο καπιταλισμός. Οι τρέχοντες περιβαλλοντικοί κίνδυνοι συνδέονται στενά με τις μαρξιστικές κριτικές του καπιταλισμού. Πριν από 150 και πλέον χρόνια, ο Καρλ Μαρξ είχε εντοπίσει τους κινδύνους αυτού του συστήματος για τον πλανήτη”.