Το Σεπτέμβριο πρόκειται να επιστρέψουν στην Ουγγαρία το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποχώρησε από τη χώρα
χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία με τη κυβέρνηση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ads

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας Γκέργκι Ματόλτσι. πρόκειται απλώς για μία «αναστολή» των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ, ΕΕ και Ουγγαρίας, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για «αποτυχία» των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση «έχει κίνητρα για να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2010 και να το μειώσει στο 3% την επόμενη χρονιά».

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών ο λόγος που αποχώρησε το κλιμάκιο από τη χώρα, παγώνοντας το πρόγραμμα στήριξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκε το 2008 και που λήγει τον Οκτώβριο, είναι ο ιδιαίτερα αυξημένος ο φόρος που προβλέπει η Ουγγαρία για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση ο φόρος αυτός θα αποφέρει στα ταμεία της χώρας 650 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως η μοναδική εναλλακτική λύση, αν δεν υιοθετηθεί αυτός ο φόρος, είναι να επιβληθεί μία σειρά νέων μέτρων λιτότητας που ο λαός θα απορρίψει.

Ads