Το Κίνημα Κουάμι Μουταχίντα (MQM) του Πακιστάν, το δεύτερο μεγαλύτερο του κυβερνητικού συνασπισμού, θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα προσχωρήσει στην αντιπολίτευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

Ads

Ανακοίνωση του MQM αναφέρει ότι η απόφαση της αποχώρησής του από τον συνασπισμό λήφθηκε εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής για τις τιμές των καυσίμων.

«Αμέσως μόλις άρχισε η νέα χρονιά, η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές στο πετρέλαιο και την κηροζίνη. Το οικονομικό βάρος είναι δυσβάστακτο για τον κόσμο που ήδη υφίσταται την πίεση από τις ήδη υψηλές τιμές. Σε μια τέτοια κατάσταση, το MQM θεωρεί ότι είναι άδικο για τον λαό του Πακιστάν να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να καθίσουμε στα έδρανα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ουασάι Τζαλίλ.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταρρεύσει παρά την απόφαση του Κινήματος. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο σχηματισμός ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσε να αποτελέσει μια παρατεταμένη και ευάλωτη διαδικασία και είναι πιθανότερο να εξαγγελθούν πρόωρες εκλογές.

Ads

Δύο υπουργοί του MQM, ισχυρής πολιτικής δύναμης στο Καράτσι, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, αποχώρησαν από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της αποτυχίας της να βελτιώσει την κατάσταση της ασφάλειας στο Πακιστάν.