Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί μόνο ένα μέρος της εκτεταμένης εκστρατείας του νέου προέδρου των ΗΠΑ εναντίον κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, με στόχο τον ριζικό μετασχηματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας ελέγχου της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται ο Stephen Miller, σύμβουλος του Τραμπ για θέματα πολιτικής και αρχιτέκτονας μεγάλου μέρους της εσωτερικής ατζέντας του προέδρου, σύμφωνα με τους New York Times.
Η εκστρατεία μάλιστα εντατικοποιήθηκε μετά τις διαμαρτυρίες στις πανεπιστημιουπόλεις για τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα ενάντια στο αδιάκοπο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, με τους χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους και τη μετατροπή μιας ολόκληρης περιοχής σε συντρίμμια, την οποία μάλιστα ο Τραμπ έχει δηλώσει προκλητικά πως θέλει να την μετατρέψει σε «Ριβιέρα».
Διαβάστε επίσης: Λευκός Οίκος / Το Χάρβαρντ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο Τραμπ
Τραμπ: Ο αντισημιτισμός ως πρόφαση αναδιαμόρφωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ συγκρότησε την Ειδική Ομάδα Δράσης για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού.
Η ομάδα αυτή, που αποτελείται από περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους, συνεδριάζει εβδομαδιαίως σε διάφορα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει διάφορες αναφορές περί διακρίσεων στις πανεπιστημιουπόλεις, να εξετάσει επιχορηγήσεις προς πανεπιστήμια και να προτείνει διάφορες ενέργειες, όπως εξηγούν οι NYT.
Παράλληλα, μια μικρή ομάδα ισχυρών συμβούλων έχει κινηθεί ανεξάρτητα για να εμποδίσει τη χρηματοδότηση μεγάλων ιδρυμάτων χωρίς να περάσει επίσημα μέσω της ειδικής ομάδας δράσης.
Η εμβέλεια της εκστρατείας της διοίκησης πρόκειται μάλιστα να διευρυνθεί. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προειδοποιήσει 60 πανεπιστήμια ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συνέπειες από εκκρεμείς έρευνες σχετικά με κατηγορίες αντισημιτισμού.
Πολλοί όμως βλέπουν την προσπάθεια ως μια εκτεταμένη επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία με στόχο την πραγματική συντριβή της επιρροής της ανώτατης εκπαίδευσης.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της διοίκησης Τραμπ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι προσπαθούν να καταστήσουν υπόλογο ένα σύστημα που κάθε χρόνο λαμβάνει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά ερευνητικά κονδύλια ενώ εκπαιδεύει περίπου 15 εκατομμύρια προπτυχιακούς φοιτητές.
Η προσπάθεια έχει ξεπεράσει την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, με σχολές να στοχοποιούνται για προγράμματα διαφορετικότητας και υποστήριξη διεμφυλικών αθλητών. Σύμφωνα με την οπτική μερικών από τους στενότερους συμβούλους του Τραμπ και βασικούς δωρητές, οι αριστεροί έχουν καταλάβει τον έλεγχο των ισχυρότερων θεσμών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης, και η ανάκτηση της εξουσίας είναι το κλειδί για το μέλλον του Δυτικού πολιτισμού, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Christopher F. Rufo, ένας συντηρητικός ακτιβιστής που έχει υποστηρίξει τη στρατηγική: «Θέλουμε να τους γυρίσουμε πίσω μία ή δύο γενιές».
Διαβάστε επίσης: Τραμπ / Διακοπή χρηματοδότησης σε Πανεπιστήμιο λόγω τρανς κολυμβήτριας

Χάρβαρντ: Οι παράλογες απαιτήσεις του Τραμπ, ο αντισημιτισμός και η στάση του Πανεπιστημίου
Σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των αμερικανικών πανεπιστημίων, το Χάρβαρντ έγινε πρόσφατα το πρώτο ίδρυμα που αντιστέκεται ανοιχτά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, με αποτέλεσμα την άμεση περικοπή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέρριψε τις αξιώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία το κατηγορεί ότι επιτρέπει να ανθίζει ο αντισημιτισμός και απειλούσε να του κόψει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχορήγηση.
Σε μια επιστολή, γραμμένη σε έντονο ύφος, την οποία υπογράφουν δύο δικηγόροι του πανεπιστημίου και η οποία απευθύνεται στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, το Χάρβαρντ διαβεβαιώνει ότι «δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματά του».
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος απέστειλε μια «διευρυμένη λίστα απαιτήσεων» την Παρασκευή μαζί με προειδοποίηση ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να συμμορφωθεί για να διατηρήσει τη χρηματοδοτική του σχέση με την κυβέρνηση.
Όντως, στις αρχές Απριλίου, ο Λευκός Οίκος απέστειλε μια λίστα απαιτήσεων στο Χάρβαρντ, η οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτές περιλάμβαναν αλλαγές στη διακυβέρνηση, τις διαδικασίες πρόσληψης και τις διαδικασίες εισαγωγής.
Η επιστολή περιλάμβανε 10 κατηγορίες για προτεινόμενες αλλαγές που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η χρηματοδοτική σχέση του Χάρβαρντ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε αρκετά αιτήματα προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου, κυρίως το τέλος των προγραμμάτων “DEI” (διαφορετικότητα, δικαιοσύνη και συμπερίληψη) και αλλαγές στα προγράμματα που “τροφοδοτούν την αντισημιτική παρενόχληση”, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Washington Post.
Μερικές από τις απαιτήσεις περιλάμβαναν ακόμα: την αναφορά φοιτητών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση που είναι “εχθρικοί” προς τις αμερικανικές αξίες και τη διασφάλιση ότι κάθε ακαδημαϊκό τμήμα είναι “πολυφωνικό”.
Η στάση του Χάρβαρντ αποτελεί ωστόσο για πολλούς μια πρώτη σημαντική αντίδραση ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ, θέτοντας ίσως ένα σημαντικό προηγούμενο.
Από την άλλη, είναι σίγουρο πως η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επίσης, η κρίση που έχει ξεσπάσει θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, καθώς το πάγωμα των κονδυλίων μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ερευνητικά προγράμματα, υποτροφίες και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Η ικανοποίηση της κυβέρνησης και το μέλλον
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ήταν ένα από τα πρώτα που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 7 Μαρτίου την περικοπή χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενη την αποτυχία του ιδρύματος να αντιμετωπίσει φαινόμενα αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη το προηγούμενο έτος.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένες απαιτήσεις για αλλαγές, μετά από διαβουλεύσεις με το πανεπιστήμιο. Οι απαιτήσεις περιλάμβαναν την αυστηρή εφαρμογή πειθαρχικών πολιτικών, την θέσπιση νέων κανόνων για τις διαμαρτυρίες, την απαγόρευση χρήσης μασκών με σκοπό την απόκρυψη ταυτότητας, την ανακοίνωση σχεδίου λογοδοσίας για τις φοιτητικές οργανώσεις, την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του πανεπιστημίου και την αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών Μέσης Ανατολής και των διαδικασιών εισαγωγής.
Μετά από περίπου δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, το πανεπιστήμιο παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την υλοποίηση των αλλαγών, το οποίο φαίνεται να στοχεύει στην ικανοποίηση των κυβερνητικών ανησυχιών.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ / Συνελήφθη παλαιστίνιος φοιτητής σε συνέντευξη για αμερικανική υπηκοότητα
Χαρακτηριστικά, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε: «Μέλη της κοινότητάς μας και ενδιαφερόμενοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για πολλαπλά ζητήματα, όπως ο αντισημιτισμός, οι διακρίσεις, η παρενόχληση και η μεροληψία. Λαμβάνουμε αυτές τις ανησυχίες σοβαρά υπόψη και είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στην πανεπιστημιούπολη. Είμαστε βέβαιοι ότι η οικοδόμηση πάνω στην πρόοδο και τις ιδέες που περιγράφονται σήμερα θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».
Η προσωρινή Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Claire Shipman, σε δήλωσή της τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με τη χρηματοδότηση του Χάρβαρντ, επιβεβαίωσε ότι το πανεπιστήμιο συνεχίζει τις “καλόπιστες συζητήσεις” με την κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων συνεργασίας.
Ωστόσο, η Shipman τόνισε με έμφαση ότι δεν έχουν συναφθεί συμφωνίες και το πανεπιστήμιο θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση που «θα υπαγόρευε τι διδάσκουμε, τι ερευνούμε ή ποιον προσλαμβάνουμε« ή «θα απαιτούσε να παραιτηθούμε από την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα».

Πανεπιστήμιο Πρίνστον: Αναστολή επιχορηγήσεων με ασαφή αιτιολόγηση
Πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο ένα ακόμα Πανεπιστήμιο, καθώς προχώρησε στην αναστολή επιχορηγήσεων σχετικών με την έρευνα, ύψους 210 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο Πρίνσετον, στο πλαίσιο έρευνας για καταγγελίες περί αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη.
Η χρηματοδότηση, η οποία προερχόταν από τρεις σημαντικούς ομοσπονδιακούς οργανισμούς – τη NASA, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Ενέργειας – αποτελούσε ζωτικής σημασίας πόρο για πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα του ιδρύματος.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Christopher Eisgruber, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σε μήνυμα που απέστειλε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τονίζοντας ότι «η πλήρης αιτιολόγηση αυτής της ενέργειας δεν είναι ακόμη σαφής».
Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από την αναστολή της χρηματοδότησης, ο Eisgruber είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο γνώμης στο Atlantic σχετικά με την αντίστοιχη κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Columbia. Στο άρθρο αυτό, χαρακτήρισε τις ενέργειες της κυβέρνησης ως «τη μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Κόκκινου Φόβου της δεκαετίας του 1950», κάνοντας μια ισχυρή αναφορά στην περίοδο του Μακαρθισμού.
Σε συνέντευξή του στους New York Times μετά την αναστολή της χρηματοδότησης, ο Eisgruber διατήρησε σταθερή στάση, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν υποβληθεί συγκεκριμένα αιτήματα προς το πανεπιστήμιο.

Πανεπιστήμια Κορνέλ και Νορθουέστερν: Σε κίνδυνο σημαντικές έρευνες λόγω περικοπής χρηματοδότησης
Τέλος, σε ένα ακόμα επεισόδιο της επίθεσης του Τραμπ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρόσφατα πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Πανεπιστήμιο Cornell και 790 εκατομμυρίων δολαρίων για το Πανεπιστήμιο Northwestern, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο CNN.
Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανώτατη εκπαίδευση, συνδέεται άμεσα με «αρκετές εν εξελίξει, αξιόπιστες και ανησυχητικές έρευνες Title VI», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αξιωματούχος. Το Title VI αποτελεί ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις σε προγράμματα και δραστηριότητες που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι κανένα από τα δύο πανεπιστήμια δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για το πάγωμα των κονδυλίων μέχρι τη στιγμή που η είδηση δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επίδραση στην πρωτοποριακή ιατρική έρευνα του Northwestern, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανάπτυξης του μικρότερου βηματοδότη στον κόσμο και της έρευνας για την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου, «αυτού του είδους η έρευνα βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο».
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με την πρόσφατη νομική κίνηση του Πανεπιστημίου Cornell, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμμετέχει σε αγωγή κατά των προτεινόμενων περικοπών του Υπουργείου Ενέργειας σε έμμεσα κόστη, όπως εγκαταστάσεις και κοινής ωφέλειας.