Η ανάταξη των δημόσιων οικονομικών θα είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας τα επόμενα χρόνια προειδοποίησε το Σάββατο από το Νταβός της Ελβετίας ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ads

«Το πρόβλημα της δημοσιονομικής σταθερότητας θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα, ίσως και το μεγαλύτερο, για τις επόμενες χρονιές», δήλωσε ο Στρος-Καν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Θα είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα τα επόμενα πέντε, έξι ή επτά χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Στρος-Καν επεσήμανε ότι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις αυτή τη στιγμή για τις κυβερνήσεις είναι να επιλέξουν τον σωστό χρόνο και τον σωστό ρυθμό για να ακυρώσουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβαν στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.

Συνάντηση κελεισμένων των θυρών υπουργών Οικονομικών-τραπεζιτών

Ads

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις του οικονομικού τομέα, που μελετούν να προωθήσουν αρκετές κυβερνήσεις αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ πολλών υπουργών Οικονομικών και κεντρικών και ιδιωτικών τραπεζιτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νταβός.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες μεγάλες οικονομίες -μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν- πήραν μέρος στην συζήτηση με τραπεζίτες από την Deutsche Bank, την JP Morgan, την HSBC, την Chase, την Bank of America και άλλες σημαντικές τράπεζες.

Μετά την συνάντηση δεν εκδόθηκε ανακοίνωση Τύπου.

Ο Μπάρνεϊ Φρανκ, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών του αμερικανικού Κογκρέσου, που συμμετείχε στην συνάντηση, δήλωσε ότι οι ιδιωτικοί τραπεζίτες κατανοούν την ανάγκη για την επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων.

«Θα υπάρξουν κανονιστικές ρυθμίσεις. Το καταλαβαίνουν αυτό. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος», δήλωσε ο Φρανκ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σίγουρα θα προωθήσει κανονιστικές ρυθμίσεις σκληρές και λογικές», πρόσθεσε. Για το θέμα των ιδιωτικών τραπεζιτών σημείωσε: «δεν θα αποφασίσουν εκείνοι αν θα το κάνουμε (να επιβάλουμε κανονιστικές ρυθμίσεις) ή όχι».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, εκτίμησε το Σάββατο στο Νταβός την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός ταμείου διάσωσης των τραπεζών, εκτιμώντας πως μία τέτοια πρόταση θα προσέφερε μία «παρακινδυνευμένη εγγύηση» στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Προειδοποίησε επίσης ότι τα σχέδια ρύθμισης των τραπεζών δεν πρέπει να γίνουν μεμονωμένα αλλά στο πλαίσιο της “Ομάδας των 20” (G20) προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ορισμένες εθνικές νομοθεσίες να είναι πιο περιοριστικές από άλλες.