Από στρατοδικείο της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο, και όχι από πολιτικά δικαστήρια, θα διεξαχθεί η δίκη των πέντε ατόμων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 στις ΗΠΑ.

Ads

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Χάλιντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων. Μαζί του θα δικαστούν οι φερόμενοι ως συνεργοί του, Ουάλιντ μπιν Ατας, Ράμζι Μπιναλσίμπ, Αλι Αμπντουλ Αζίλ Αλι και Μουστάφα Αχμεντ αλ Χαουσάουι. Ο Μοχάμεντ θεωρείται ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα Συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και έκτοτε κρατείται στο Γκουαντάναμο.

Το Νοέμβριο του 2009 ο Αμερικανός υπουργός είχε δηλώσει ότι η δίκη θα γινόταν στο Μανχάταν, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που εκδικάζει υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου και όχι από στρατοδικείο. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες και ενστάσεις κυρίως για το κόστος των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που θα λαμβάνονταν προκειμένου να γίνει η δίκη σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από το «Σημείο Μηδέν», όπου πριν από δέκα χρόνια υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Τα έκτακτα στρατοδικεία του Γκουαντάναμο ιδρύθηκαν το 2006 από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις τους το φθινόπωρο του 2009.

Ads