Ξεκινά η υποβολή υποψηφιοτήτων για τον επόμενο επικεφαλής του ΔΝΤ, από σήμερα και θα διαρκέσει ως την 10η Ιουνίου. Η επιλογή του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος-Καν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 30η Ιουνίου.

Ads

Μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρός Καν άρχισε και επισήμως η μάχη της διαδοχής με πολλά ονόματα να φιγουράρουν ήδη στη λίστα των επίδοξων. Οι Ευρωπαίοι φυσικά επιθυμούν και πάλι Ευρωπαίο στη θέση του γενικού διευθυντή του Ταμείου, αλλά βρίσκουν μπροστά τους τις ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες αλλά και τις ΗΠΑ που έχουν διαφορετική άποψη.

Ο κατάλογος των επίδοξων διαδόχων είναι ήδη αρκετά μακρύς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα των Βρετανών Γκόρντον Μπράουν και Άλιστερ Ντάρλινγκ, του διοικητή της τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνει αλλά και του πρώην υπ. Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς. Προς το παρόν πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές, από τη σχετική λίστα ξεχωρίζει το όνομα της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαίρει και της εκτίμησης του Αγκέλας Μέρκελ.

Ο Σακούρ Σαλάαν, επικεφαλής του συμβουλίου του ΔΝΤ, ο οποίος αντιπροσωπεύει την Αίγυπτο και μια ομάδα χωρών από την Μέση Ανατολή, είπε ότι η διαδικασία επιλογής υιοθετήθηκε ευρέως από το 24μελές συμβούλιο το οποίο θα διασφαλίσει πως αυτή θα γίνει με έναν «ανοικτό, βασισμένο σε αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανή» τρόπο. «Στόχος του διοικητικού συμβουλίου είναι να επιλέξει το γενικό διευθυντή με συναίνεση και με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής από τώρα ως την 30η Ιουνίου», αναφέρει ανακοινωθέν του ΔΝΤ.

Ads

Στο μεταξύ, ο Ντομινίκ Στρος-Καν παραμένει σε κατ΄οίκον κράτηση στις ΗΠΑ, ενώ οι δικηγόροι του φαίνεται να έχουν εξαπολύσει ορδές ιδιωτικών ντετέκτιβ για να σκάψουν το παρελθόν της 32χρονης καμαριέρας που κατήγγειλε τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ για σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με σημερινές αναφορές στον Τύπο, ο κ. Στρος-Καν φέρεται να είχε ζητήσει πριν από την επίθεση κατά της καμαριέρας, τη «συντροφιά» και των δυο ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου όπου διέμενε, χωρίς ωστόσο οι ίδιες να δεχτούν.