Οι θανατοποινίτες που εκτελούνται αποτελούν τη βασική πηγή των οργάνων που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις στην Κίνα, καθώς είναι ελάχιστοι οι εθελοντές δωρητές, παραδέχτηκε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Χουάνγκ Τζιεφού.

Ads

 
Το Πεκίνο προσπαθεί εδώ και καιρό να περιορίσει αυτήν την πρακτική, όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως βασική πηγή τους θανατοποινίτες λόγω της αυξημένης ζήτησης και της συνεχιζόμενης έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις, εξήγησε ο Χουάνγκ μιλώντας στην εφημερίδα Φάζι Ριμπάο.
 
Το 2007 η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για να αυξήσει τον αριθμό των εθελοντών δωρητών, αλλά με πολύ μικρά αποτελέσματα. Πρόσφατα ο επίσημος Τύπος ανέφερε ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις αλλά οι άνθρωποι που περιμένουν στις λίστες για να βρουν κάποιο όργανο φτάνουν το 1,3 εκατομμύριο.
 
Ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα παραμένει μυστικός. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Duihua («Διάλογος»), βασιζόμενη σε μια έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο γίνονται 4.000 εκτελέσεις.
 
Η Ένωση Ιατρών της Κίνας είχε εκφράσει την άποψη ότι τα όργανα των εκτελεσμένων θα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά σε συγγενικά τους πρόσωπα.