«Η Αθήνα αγωνίζεται να αποφύγει κρίση ρευστότητας» υποστηρίζουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου αρκούν έως τις 10 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω του απεργιακού κύμματος και των βίαιων αναταραχών που θα ακολουθήσουν τα νέα μέτρα.

Ads

 
Οι Financial Times, αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές της προκειμένου να λάβει την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ και αναφέρεται ιδιαίτερα στη ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη. «Θα υπάρξουν προβλήματα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής συντάξεων και μισθών» αναφέρει στην εφημερίδα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που δεν κατονομάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ακόμη και αν η τρόικα δώσει στην Ελλάδα θετικό νεύμα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να συνεδριάσει για να εγκρίνει επισήμως την πληρωμή, και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal αναφέρεται εκτενώς στα νέα μέτρα που αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν. Οι ανταποκριτές της εφημερίδας στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση, καθώς δεν αποκλείονται οι εκλογές λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και λόγω τους απεργιακού κύματος και των βίαιων αναταραχών που αναμένεται να ακολουθήσουν.

Ads

«Αμφιβάλω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να θεσπίσει τέτοια μέτρα και ο πρωθυπουργός μπορεί να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», αναφέρει Έλληνας πολιτικός που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δημοσίευμα της Guardian, με τίτλο «Από ένα τηλεφώνημα κρέμεται το μέλλον της Ελλάδας», μιλάει για εξαιρετικά κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα. Η Guardian εστιάζει στην εκταμίευση της 6ης δόσης την οποία χαρακτηρίζει κρίσιμη και αβέβαιη και αναφέρει πως χωρίς σαφή τεκμήρια και αποδείξεις η δόση δεν θα δοθεί. Αναφορικά με τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σε ένα έθνος που έχει γονατίσει από τους φόρους, ότι θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι».

Πάνω από τη χώρα πλανάται το φάντασμα της χρεοκοπίας, σχολιάζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χωρίς την επόμενη δόση η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλλει τον επόμενο μήνα μισθούς και συντάξεις, ενώ παραθέτει και τη δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος υπογραμμίζει (αναφορικά με τη συνάντηση στην Πολωνία) ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθόλου διπλωματική. «Δεν φαίνεται να μας έχουν εμπιστοσύνη. Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ή θα βουλιάξουμε, ή θα δείξουμε πραγματική αποφασιστικότητα, όχι λόγια αλλά έργα».

Αποφασιστικότητα η οποία για την κυβέρνηση Παπανδρέου μεταφράζεται σε «μαζικές απολύσεις στο διογκωμένο δημόσιο τομέα», συνεχίζει η εφημερίδα – κάτι μέχρι πρότινος αδιανόητο για την Ελλάδα. Αυτό δε, επιπλέον των μέτρων λιτότητας που έχουν μέχρις στιγμής προκαλέσει δραματική μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις.