Δύο πιλότοι των Τουρκικών Αερογραμμών απήχθησαν από ομάδα ενόπλων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Η απαγωγή συνδέεται με την απαγωγή Λιβανέζων σιιτών στη Συρία το 2012 από ομάδα αντικαθεστωτικών, που φέρεται να έχει σχέση με την Τουρκία.

Ads

 
Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα περίπου στις 03.00. «Οι ένοπλοι σταμάτησαν ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε πολλά μέλη του πληρώματος των τουρκικών αερογραμμών, που κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο. Απήχθησαν ο πιλότος και συγκυβερνήτης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Zuwar al Imam Reda, μια άγνωστη μέχρι σήμερα οργάνωση, ζητώντας την απελευθέρωση μιας ομάδας σιιτών προσκυνητών του Λιβάνου που απήχθησαν στη Συρία το 2012.
 
Πρόκειται για εννέα σιίτες που πέρυσι τον Μάιο επέστρεφαν στο Λίβανο από το Ιράν μέσω Συρίας και απήχθησαν. Εκτιμάται πως κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς και ειδικότερα από την οργάνωση Asifar al Shamal, στην οποία η Τουρκία φέρεται να μπορεί να ασκήσει επιρροή, όπως αναφέρει το Al Jazeera. Από την ομάδα των απαχθέντων σιιτών είχαν απελευθερωθεί οι γυναίκες και δύο άνδρες. Οι συγγενείς των απαχθέντων σιιτών έχουν κατηγορήσει την Τουρκία πως καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές τα θύματα της απαγωγής είναι οι Μουράτ Αγκτσά και Μουράτ Ακπιναρ. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη στο Λίβανο ανέφερε ότι «ελπίζει» στη συνεργασία των λιβανέζικων αρχών για την υπόθεση, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει έρευνα και έχουν ανακρίνει τον οδηγό του λεωφορείου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan.
 
Σημειώνεται πως η Τουρκία μετά την απαγωγή προέτρεψε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. «Εν όψει της παρούσας κατάστασης, θα συνιστούσαμε στους συμπατριώτες μας να αποφεύγουν, εκτός αν υπάρχουν ζωτικής σημασίας λόγοι, κάθε ταξίδι στον Λίβανο», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
 
«Προτείνουμε στους συμπατριώτες μας που ακόμη βρίσκονται στον Λίβανο να επιστρέψουν στην Τουρκία, ή εάν πρέπει να μείνουν να λάβουν όλα τα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», τονίζεται. Η Άγκυρα αναμένει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να «λάβει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των Τούρκων υπηκόων που βρίσκονται στον Λίβανο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.