Ο απεσταλμένος του tvxs.gr στην Ουκρανία, Spyros Hound, αποθανάτισε με τον φακό του τις στιγμές καθώς πλησίαζε την πρώτη γραμμή του μετώπου στο Χάρκοβο, ενώ είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός από τους Ρώσους, αλλά και τις καταστροφές που έχει υποστεί η πόλη.

Ads

Με την καθοδήγηση και την προστασία στελεχών του ουκρανικού στρατού, έφτασε σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από τις ρωσικές θέσεις και στη συνέχεια κατέληξε στο ουκρανικό αρχηγείο για ασφάλεια, καθώς οι Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές καραδοκούν στην περιοχή.

Ακολουθεί η περιγραφή του

Χάρκοβο – ώρα 5:15 το πρωί. Πεταγόμαστε από τα κρεβάτια μας από τις συνεχόμενες δυνατές εκρήξεις που σημειώνονταν ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχείο μας. Από τους ήχους και την ροή καταλαβαίνω αμέσως πως πρόκειται για εξερχόμενα πυρά από Ουκρανικά Grad, ένα σύστημα με 40 πυραύλους που εκτοξεύονται σε ακολουθία μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Ads

Μετά από σχεδόν 24 ώρες ηρεμίας που έχουν προηγηθεί, η ένταση ξεκίνησε να ανεβαίνει και μάλιστα πολύ. Πληροφορηθήκαμε πως οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει πολύ σημαντικά πλήγματα εκείνο το πρωί στις αντίστοιχες Ρωσικές αφού είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τις θέσεις τους. Λίγη ώρα αργότερα, βρισκόμουν μέσα σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μαζί με έναν φίλο φωτογράφο και δύο στρατιωτικούς τους οποίους γνώριζα ήδη, με προορισμό την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανικών δυνάμεων.

Όταν φτάσαμε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θέση των Ρωσικών δυνάμεων, ακολουθήσαμε τους στρατιώτες στο μυστικό μονοπάτι προς το προσωρινό καταφύγιο – αρχηγείο των Ουκρανικών δυνάμεων. Στη διαδρομή δεχθήκαμε πολύ ισχυρά πυρά από το ρωσικό πυροβολικό, τα οποίο χτύπησε το ένα από τα δύο κτήρια, ανάμεσα στα οποία περπατούσαμε.

Ακολουθώντας τις οδηγίες των στρατιωτών, αφού βεβαιωθήκαμε για την ασφάλειά μας, περπατήσαμε γρήγορα προς το αρχηγείο και όσο το δυνατόν πιο προφυλαγμένοι καθώς κομμάτια από το κτήριο έπεσαν μπροστά μας και πάντα μια κατάρρευση είναι πιθανή. Το αρχηγείο των Ουκρανικών δυνάμεων βρισκόταν 300 μέτρα από την θέση των Ρωσικών δυνάμεων και ενημερωθήκαμε πως υπήρχαν Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές, οπότε έπρεπε να είμαστε απολύτως καλυμμένοι μέσα στο αρχηγείο.

Η παραμικρή κίνηση έξω από τα σημεία τα οποία μας είχαν υποδείξει, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Κάθε τόσο οι Ουκρανοί στρατιώτες τσέκαραν τις άλλες πλευρές του κτηρίου, που ήταν τυφλές για τις Ρωσικές δυνάμεις σε εκείνη τη φάση, για να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχει κάποια κίνηση εναντίον τους. Ο πόλεμος μαίνεται και εν μέσω ανταλλαγής πυρών επιστρέψαμε προς τα πίσω, προς το κέντρο του Κιέβου, εκεί που συνεχίζουν οι βομβαρδισμοί καθημερινά.

Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο έχει πληγεί από πολύ ισχυρούς πυραύλους, καθώς η αεράμυνα εκεί άργησε αρκετά να εξοπλιστεί ικανοποιητικά για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που έρχονται απευθείας από τα Ρωσικά εδάφη και τους εκτοξευτήρες που βρίσκονται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά, αφού το Χάρκοβο βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, μια πόλη που αποτελούσε και αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για την Ρωσική επίθεση κατά την Ουκρανίας.

Οι ζημιές μέσα στο ιστορικό κέντρο, μαρτυρούν τις τεραστίων διαστάσεων εκρήξεις που σημειώνονται δυστυχώς μέχρι και σήμερα καθημερινά.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image