Ο ανταποκριτής του tvxs.gr στην Ουκρανία, Spyros Hound περιγράφει τα όσα βίωσε στο κατεστραμμένο Χόστομελ, μια ακόμη περιοχή στα προάστια του Κιέβου που μετατράπηκε σε πεδίο βολής και συκρούσεων με μεγάλα θύματα για άλλη μια φορά τα παιδιά και τους αμάχους. 

Ads

Στο γνωστό αεροδρόμιο της περιοχής κείτεται πλέον το κουφάρι του θρυλικού  AN-225 Mriya, του μεγαλύτερου αεροπλάνου μεταφοράς φορτίων στον κόσμο. Δρόμοι, κτήρια και σπίτια έγιναν στόχοι «ληγμένων» πυραύλων που δεν έσκασαν ποτέ και καρφώθηκαν στο έδαφος, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον όπως μπορούν. 

Ακολουθεί η περιγραφή του:

Το Χόστομελ είναι μια μικρή περιοχή δίπλα στην Μπούτσα όπου βρίσκεται και το γνωστό αεροδρόμιο όπου η Ουκρανική άμυνα κατάφερε να ανακόψει τον ανεφοδιασμό των Ρωσικών δυνάμεων καταστρέφοντας τις εγκαταστάσεις του με την άφιξη των πρώτων κιόλας δυνάμεων των Ρώσων στην προσπάθειά τους να το καταλάβουν. Εκεί κείτεται πλέον και το κουφάρι του θρυλικού AN-225 Mriya, του μεγαλύτερου αεροπλάνου μεταφοράς φορτίων στον κόσμο που είχε σχεδιαστεί από το ANTONOV Design Bureau.

Ads

Η περιοχή δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από πυραύλους. Πολλοί από αυτούς ήταν «ληγμένοι» με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τον στόχο τους και να πέφτουν άτακτα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι αλλά και αρκετοί ειδικοί, και άλλοι δεν έσκασαν καν καταλήγοντας στο έδαφος, επίσης πολλοί κατέληξαν σε οροφές κτηρίων και σπιτιών και στα απομεινάρια τους αναγράφονται ημερομηνίες κατασκευής μέχρι και πριν το 1970!

Γύρω από το αεροδρόμιο έχουν στοιβαχθεί αυτοκίνητα που δέχθηκαν σφοδρά πυρά, τόσα που μαρτυρούν το μένος των Ρωσικών δυνάμεων που επιτέθηκαν σε κάθε τι συμβολίζει την Ελευθερία, την ανάπτυξη, την ευημερία, ενώ παρατήρησα πως σε αυτοκίνητα Αμερικανικής προέλευσης, τα τρυπήματα από τις σφαίρες ήταν εξωπραγματικά πολλά στον αριθμό, ίσως συμβολίζοντας και την αιώνια κόντρα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που δεν διστάζουν να την «τονίσουν» σε κάθε κλιμάκωση των μεταξύ τους σχέσεων όπως στην παρούσα.

Μεγάλα θύματα για άλλη μια φορά τα παιδιά που παίζουν πλέον στα χαλάσματα και τα κατεστραμμένα οχήματα, αναπαριστώντας μάλιστα σενάρια πολέμου στα πλαίσια του παιχνιδιού τους, όταν λίγες μέρες πριν ίσως η φαντασία τους λειτουργούσε πολύ πιο διαφορετικά και δημιουργικά, αλλά και απλοί πολίτες – κάτοικοι της περιοχής που πλέον οι περισσότεροι είναι άστεγοι αφού τα περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν και επιβιώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στον δρόμο προσπαθώντας να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον όπως μπορούν. 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image