Τουλάχιστον τρεις απεργοί εργάτες έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας στην Καμπότζη κατά τη διάρκεια καταστολής μεγάλης διαδήλωσης των εργαζομένων στην υφαντουργία. Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαιώνουν το γεγονός.

Ads

 
Οι εργάτες στην υφαντουργία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες και ζητούν να αυξηθεί το 2014 ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους στα 160 δολάρια. Σήμερα ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός τους ανέρχεται στα 80 δολάρια και η κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να τον αυξήσει στα 95 δολάρια από φέτος τον Απρίλιο, όμως τα συνδικάτα θεωρούν την αύξηση αυτή ανεπαρκή.
 
Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία με τα όπλα δεν είναι καινούργιο στοιχείο. Και στη νέα διαδήλωση οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας έριξαν αρχικά προειδοποιητικά πυρά, όπως είχαν κάνει και πριν από μια εβδομάδα σε μια παρόμοια διαδήλωση.


 
Δυο εργαζόμενοι σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τρεις ή τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν καθώς άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι έριχναν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ έξω από ένα εργοστάσιο στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως είδαν διαδηλωτές να κείτονται αναίσθητοι στο δρόμο και να αιμορραγούν.
 
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Πνομ Πενχ Σουόν Ναρίν δήλωσε πως «τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίσθηκαν». Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής αστυνομίας Χενγκ Τίτο υποστήριξε πως υπάρχουν μόνον ένας νεκρός και μερικοί τραυματίες.

image
 
Ο Χενγκ Τίτο υποστήριξε πως οι αστυνομικοί χρειάσθηκε να επέμβουν αφού εννέα άνδρες του τραυματίσθηκαν τις δυο τελευταίες ημέρες σε επεισόδια με τους διαδηλωτές οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με σφεντόνες.
 
«Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, έτσι έπρεπε να καταστείλουμε» τη διαδήλωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος στρατιωτικής αστυνομίας. «Αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να απεργούν, θα υπάρξει αναρχία», πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται ότι ο υφαντουργικός τομέας της Καμπότζης προμηθεύει τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Απασχολεί περίπου 650.000 εργάτες, από τους οποίους οι 400.000 εργάζονται για εξαγωγικές εταιρείες.