Γενική απεργία για τις 29 Σεπτεμβρίου ενάντια στα δημοσιονομικά μέτρα και στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εξήγγειλαν τα συνδικάτα της Ισπανίας. Ωστόσο όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα συνδικάτα συμφώνησαν με την κυβέρνηση να επιτρέψουν ένα 20% των ευρωπαϊκών πτήσεων, καθώς και ένα 40% των διεθνών πτήσεων να διεξαχθούν κανονικά.

Ads

Επίσης συμφωνήθηκε να μην παρεμποδιστεί το ένα τέταρτο των δρομολογίων των τρένων με το 30% το δρομολογίων να διεξαχθεί κανονικά την ημέρα της απεργίας κατά την ώρα αιχμής.

Η ισπανική κυβέρνηση και τα συνδικάτα έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συμφωνία, για πρώτη φορά στην ιστορία, για τη διατήρηση ενός μίνιμουμ υπηρεσιών κατά τη γενική απεργία της 29ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Χοσέ Λουίς Κατσαφέιρο. Η συμφωνία αυτή “εγγυάται την ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας της απεργίας”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών σε συνέντευξη τύπου τη νύκτα, έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και δύο από τα κυριότερα συνδικάτα της χώρας, το CCOO και την UGT.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το 20% έως το 40% των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς και το 20% των δρομολογίων των τρένων υψηλής ταχύτητας, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας, της πρώτης από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Κατά την προηγούμενη γενική απεργία, το 2002, ο τότε πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε επιβάλει το μίνιμουμ των υπηρεσιών, αλλά αυτό είχε θεωρηθεί καταχρηστικό από τα συνδικάτα, που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η συμφωνία που συνομολογήθηκε τη νύκτα είναι η πρώτη στην ιστορία.

Ads

Όσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 29ης Σεπτεμβρίου, δημοσκόπηση της Metroscopia για λογαριασμό της εφημερίδας El Pais, δείχνει ότι αν και το 58% των Ισπανών θεωρούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις δικαιολογημένες μόνο το 9% δήλωσε ότι θα συμμετέχει σε αυτές. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και προβλέπουν σημαντική αναστάτωση ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Απαγόρευση των διαφημίσεων οίκων ανοχής ζητούν οι δημοσιογράφοι της Ισπανίας

Η ομοσπονδία Ισπανών δημοσιογράφων FAPE εξέφρασε την υποστήριξή της στο κάλεσμα του Κοινοβουλίου προς τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να δημοσιεύουν διαφημίσεις για υπηρεσίες πορνείας. Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση που προτρέπει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο να αναλάβει δράση κατά της πρακτικής αυτής εντός του επομένου 4μήνου.

Η Ισπανία “ίσως και να είναι η μοναδική χώρα”, όπου οι σοβαρές εφημερίδες δημοσιεύουν διαφημίσεις για υπηρεσίες από ιερόδουλες, τόνισε η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κάρμεν Μοντόν.

Η συντηρητική αντιπολίτευση στηλίτευσε επίσης την “υποκρισία” των μέσων ενημέρωσης, που ενόσω γράφουν επικριτικά κατά της πορνείας-η οποία είναι ημι-παράνομη στην Ισπανία-κατά τα λοιπά δημοσιεύουν τέτοιες διαφημίσεις.

Η FAPE θεωρεί πάντως ανεπαρκή την κοινοβουλευτική πρόταση, διότι αρκείται μόνον στην προτροπή προς την κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης για την επιβολή ενός μη δεσμευτικού αυτορυθμιστικού κώδικα.

Η ομοσπονδία των δημοσιογράφων καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις κρατικές διαφημίσεις από τα μέσα ενημέρωσης που κερδίζουν μέρος των εσόδων τους από την “εκμετάλλευση” των γυναικών.