Περίπου 100.000 μεταλλωρύχοι σε ορυχεία χρυσού της Νοτίου Αφρικής ξεκίνησαν χθες απεργία διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς τους. Το Εθνικό Σωματείο των Μεταλλωρύχων διεκδικεί αυξήσεις 14% στις αποδοχές τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Ads

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από την απεργία ανέρχεται στα 25 εκατ. δολάρια. Η Ν. Αφρική πλήττεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από κύμα απεργιών στον τομέα των καυσίμων και του ορυκτού πλούτο, με τους εργάτες των ορυχείων να ζητούν αυξήσεις δύο φόρες πάνω από τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο στον τομέα του άνθρακα όσο και στα αδαμαντωρυχεία, στις οποίες συμμετέχουν 155.000 εργαζόμενοι, θα μεγαλώσουν την Πέμπτη, καθώς πάνω από 250.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία από τον τομέα του χρυσού θα λάβουν μέρος σε αυτές» ανέφερε ανακοινωθέν της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM).

Απεργίες συνεχίζονται και σε άλλους τομείς-κλειδιά. Οι διανομές καυσίμων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα συνεχίζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις για δεύτερη εβδομάδα αξιώνοντας υψηλότερους μισθούς εξ αιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Ads