Στην απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εξέχουσες προσωπικότητες, προχωρά σήμερα η Μιανμάρ. Πολλοί δημοσιογράφοι, πολιτικές προσωπικότητες αλλά και ηγέτες της φοιτητικής εξέγερσης το 1988, η καταστολή της οποίας προκάλεσε το θάνατο 3.000 ανθρώπων, είναι ανάμεσα στους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν.

Ads

 
Την Πέμπτη η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι συνολικά 651 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, μετά την προεδρική χάρη που τους δόθηκε. Δεν ανακοινώθηκε πόσοι από αυτούς θα είναι πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο Μιν Κο Νάινγκ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων είκοσι χρόνων θα αφεθεί ελεύθερος σήμερα. Απελευθερώθηκε επίσης και ο Ιτάι Κίουε, ένας από τους ηγέτες της «Γενιάς του 88», ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2007 σε κάθειρξη 65 χρόνων.

image
 
Από την αμνηστία θα επωφεληθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κιν Νιούντ, ο οποίος παύθηκε το 2004, συνελήφθη και καταδικάστηκε την επόμενη χρονιά σε κατ΄οίκον περιορισμό για 44 έτη.

Ads

image

Η Νίλαρ Θάιν, μία από τις σημαίνουσες προσωπικότητες του φοιτητικού κινήματος του 1988 επιβεβαίωσε ότι απελευθερώθηκε. Είχε περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή μετά το 1988 και το 2007 είχε καταδικαστεί σε 65 χρόνια φυλάκισης επειδή χρησιμοποιούσε παράνομα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι μαζί της απελευθερώθηκαν άλλα δέκα άτομα, αλλά τόνισε ότι άλλα 25 κρατούνται ακόμα.
 
Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τρίτη αμνηστία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. «Πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για όλον τον κόσμο. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινήματος Νιάν Ουίν και πρόσθεσε πως πολλοί ακτιβιστές «βρίσκονται καθ΄ οδόν προς τα σπίτια τους».