Η Ιρλανδή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ απελάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το Ισραήλ με προορισμό το Λονδίνο, ύστερα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

«Η Μαγκουάιρ απελάθηκε στις 04.00 (τοπική ώρα) για το Λονδίνο. Η επιχείρηση εκτυλίχθηκε ομαλά», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σαμπίν Χαντάντ.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που κατέθεσε η Μέιρεντ Μαγκουάιρ κατά της δικαστικής απόφασης που διάταζε την απέλασή της από το Ισραήλ. Η απέλασή της μπορεί να πραγματοποιηθεί πλέον οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε νωρίτερα το πρωί ο Σαλάχ Μόχσεν, εκπρόσωπος της ΜΚΟ που την εκπροσωπεί.

Η 66χρον Μαγκουάιρ είχε συλληφθεί στις 28 Σεπτεμβρίου κατά την αποβίβασή της στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου είχε αφιχθεί για επίσκεψη μίας εβδομάδας στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, με σκοπό επαφές της με διεθνείς προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αμέσως μετά τη σύλληψή της ετέθη υπό κράτηση.

Ads

Οι ισραηλινές αρχές την είχαν απελάσει ξανά τον Ιούνιο, μαζύ με άλλους ιρλανδούς ειρηνιστές, όταν είχαν προσπαθήσει με το σκάφος τους να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Την Παρασκευή, τοπικό δικαστήριο του Ισραήλ είχε απορρίψει την πρώτη προσφυγή της Μαγκουάιρ κατά της απέλασής της, επιχειρηματολογώντας πως αυτή είχε προειδοποιηθεί επαρκώς τον Ιούνιο κατά την απέλασή της, πως δεν επρόκειτο να της ξαναεπιτραπεί η είσοδος στο Ισραήλ για τα επόμενα 10 χρόνια.