Στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας προχώρησε η Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», προκαλώντας την απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δεσμεύεται να απαντήσει ανάλογα. 

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα αυτά αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως απάντηση μετά από μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι απελαύνεται ο τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ, ενώ το όνομα του δεύτερου διπλωμάτη δεν έχει διαρρεύσει.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε – ενώ στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για προσπάθεια παρέμβασης σε «ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ».

Διπλωματικές πηγές τονίζουν στην εφημερίδα ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις – γενικά – καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες».

Ads

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. 

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι «το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει ‘συμμετρική’ απάντηση στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα». Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός.

Η Αθήνα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.