Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως διέταξε την απέλαση ενός ισραηλινού διπλωμάτη, στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τη χρήση ψεύτικων διαβατηρίων από ισραηλινούς πράκτορες για τη δολοφονία ανωτέρου στελέχους της Χαμάς, στο Ντουμπάι τον περασμένο Ιανουάριο.

Ads

Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ Στέφεν Σμιθ δήλωσε πως οι έρευνες απέδειξαν πέραν κάθε αμφισβήτησης πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την παραποίηση αυστραλιανών διαβατηρίων, που χρησιμοποίησαν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ντουμπάι.

Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε η Βρετανία τον Μάρτιο, συμπεραίνοντας ότι υπήρχαν ισχυρές αποδείξεις που έδειχναν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη χρήση 4 τουλάχιστον πλαστών βρετανικών διαβατηρίων στην συνωμοσία για τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς.

«Η απόφαση να ζητήσουμε από το Ισραήλ να απομακρύνει έναν από τους αξιωματούχους του από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Καμπέρα δεν είναι κάτι που γεμίζει χαρά την αυστραλιανή κυβέρνηση» σημείωσε ο κος Σμιθ. «Αντίθετα, η απόφαση έχει πολύ περισσότερο να κάνει με θλίψη παρά με θυμό».

Ads

Στην συνωμοσία για τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς χρησιμοποιήθηκαν διαβατήρια πολιτών από τη Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Αυστραλία, τα οποία είχαν παραποιηθεί. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το ίδιο βρίσκεται πίσω από την υπόθεση αλλά οι αρχές του Ντουμπάι τονίζουν ότι είναι σίγουροι, κατά 99.9% ότι οι δράστες ήταν πράκτορες της ισραηλινής Mossad.

*Στη φωτογραφία, ο Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ