Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τη Δευτέρα, με διάταγμά του, τη Βενεζουέλα “απειλή για την εθνική ασφάλεια”. Με το σχετικό διάταγμα επιβλήθηκαν επιπλέον κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Βενεζουέλας, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες για την αντιμετώπιση που έχουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης στη Βενεζουέλα.

Ads

“Οι πρώην και νυν αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βενεζουελάνων πολιτών και εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς δεν θα γίνονται δεκτοί (στις ΗΠΑ) και πλέον έχουμε τα εργαλεία για να παγώσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους εμποδίσουμε να χρησιμοποιούν τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά συστήματα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

“Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της. Τα προβλήματα της Βενεζουέλας δεν μπορούν να επιλυθούν με την ποινικοποίηση της διαφωνίας» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να απελευθερώσει “όλους τους πολιτικούς κρατουμένους”.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρο των ΗΠΑ τίθεται σε εφαρμογή και ενισχύεται νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη του 2014 και ο οποίος προβλέπει κυρώσεις, οικονομικές και διπλωματικές, σε βάρος Βενεζουελάνων αξιωματούχων που “εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Νίκολας Μαδούρο” μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαΐου 2014.

Ads

Κυρώσεις – πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ – επιβλήθηκαν σε επτά συνολικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της αστυνομίας της Βενεζουέλας και ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών. “Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε τις δημοκρατικές αρχές στη Βενεζουέλα χρησιμοποιώντας οικονομικές κυρώσεις” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Το Καράκας σκοπεύει να απαντήσει σύντομα στις ενέργειες της Ουάσινγκτον, τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. “Σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε την απάντηση της Βενεζουέλας σε αυτές τις ανακοινώσεις” δήλωσε σε δημοσιογράφους, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.