Η έκρηξη που προκάλεσε τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού πλοίου στις 26 Μαρτίου οφείλεται σε τορπίλη από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με έκθεση την οποία συνέταξαν ειδικοί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία και δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Τα νέα στοιχεία δημιουργούν νέα ένταση στη σχέση Σεούλ και Πιονγιάνγκ, με την τελευταία να προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να λάβει σκληρά μέτρα, ακόμη και να κηρύξει τον πόλεμο, εάν η Νότια επιβάλει κυρώσεις.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, στον πυθμένα της θάλασσας στο σημείο του ναυαγίου εντοπίστηκε ένα κομμάτι από τορπίλη της οποίας ο σειριακός αριθμός πιστεύουν ότι είναι από τη Βόρεια Κορέα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η τορπίλη είναι παρόμοια με μια κατασκευασμένη στη Βόρεια Κορέα που είχε ανασύρει η Σεούλ πριν επτά χρόνια.

Το γεγονός ότι η Νότια κατηγορεί επίσημα πλέον τη Βόρεια Κορέα για τη βύθιση του πλοίου, που στοίχισε τη ζωή σε 46 άτομα, θα ξεκινήσει μια προσπάθεια της Σεούλ για επιβολή κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ από τη διεθνή κοινότηατα, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Θα λάβουμε αυστηρά, προσήκοντα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας, και μέσω της διεθνούς συνεργασίας, θα πρέπει να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να παραδεχθεί την πράξη της και να ξαναγίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ μπακ στον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ads

Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ απορρίπτει τα πορίσματα σαν «κατασκευασμένα» και υπόσχεται να απαντήσει με σκληρά μέτρα, ακόμη και να κηρύξει τον πόλεμο. Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας ανέφερε σε ανακοινωθέν της, που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, ότι το πόρισμα της έρευνας της Νότιας Κορέας που κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για τη βύθιση του νοτιοκορεάτικου πολεμικού αποτελεί “μύθευμα”.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το συμπέρασμα της έκθεσης για τη βύθιση του πλοίου έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια» από μέρους της Βόρειας Κορέας. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίθεση άλλο ένα δείγμα της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» της Πιονγκγιάνγκ και «παραβίαση της εκεχειρίας», ενώ δεσμεύτηκε να «συμβάλει στην υπεράσπιση» της Νότιας Κορέας έναντι «νέων επιθετικών ενεργειών». Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανέφερε ότι το πόρισμα του προκαλεί «προβληματισμό» και «βαθιά ανησυχία».

Οι νέες εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν ένταση και στις σχέσεις Κίνας και Νότιας Κορέας, καθώς η Κίνα είναι ο μεγάλος πολιτικός και οικονομικός υποστηρικτής της Βόρειας Κορέας. Ήδη, η Σεούλ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ ιλ φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας. Η Κίνα πάντως κάλεσε σήμερα «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα προβεί στη «δική του αποτίμηση» της έρευνας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την Παρασκευή, ενώ τονίζει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα μονομερώς.

Φωτογραφία: nytimes, Νοτιοκορεάτες αφήνουν μηνύματα πένθους στις φωτογραφίες των 46 ναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη βύθιση του πλοίου