Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βραζιλίας ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει τις απειλές εναντίον της Πατρίτσια Κάμπος Μέλο, που δημοσίευσε ρεπορτάζ στο οποίο έγραψε ότι οι υποστηρικτές ενός υποψηφίου χρησιμοποίησαν fake news για την εκστρατεία.

Ads

Η δημοσιογράφος έγραψε ότι επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Ζαΐχ Μπολσονάρο χρηματοδότησαν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω WhatsApp για να επωφεληθούν από την υποψηφιότητά του.

Μετά από αυτό το δημοσίευμα η ρεπόρτερ δέχτηκε πολλές απειλές μέσω WhatsApp και e-mail, σύμφωνα με την εφημερίδα που ανέφερε χθες πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκστρατεία του ακροδεξιού υποψηφίου απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ο αντίπαλός του στις εκλογές της Κυριακής, Φερνάντο Αντάτζι, κάλεσε από το εκλογικό δικαστήριο να ερευνήσει λίγο πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Ads

Ο Μπολσονάρο, νικητής του πρώτου γύρου, είναι το μεγάλο φαβορί. Πρόσφατη δημοσκόπηση εκτιμάει ότι θα κερδίσει, καθώς συγκεντρώνει το 57% των έγκυρων ψήφων έναντι 43% του Αντάτζι.

Το παρελθόν του Μπολσονάρο, πρώην λοχαγού και νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, τα σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλιά του έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία εντός και εκτός Βραζιλίας.

Ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, ένας από τους οποίους είναι άλλωστε υποψήφιος αντιπρόεδρός του.

Λούλα: Να ενωθούν οι δημοκράτες ενάντια στη φασιστική απειλή

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) προειδοποιεί συνεχώς πως η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με ανοιχτή επιστολή ο Λουίς Ινάσιο Λούλα απηύθυνε έκκληση στους Βραζιλιάνους να ψηφίσουν τον Αντάτζι, προκειμένου να αποτρέψουν τη φασιστική περιπέτεια που αντιπροσωπεύει ο Μπολσονάρο.

Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να ενωθούν ο λαός, οι δημοκράτες, οι πάντες γύρω από την υποψηφιότητα του Φερνάντο Αντάτζι».

«Αυτή τη στιγμή, που μια φασιστική απειλή επικρέμαται πάνω από τη Βραζιλία, θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία (…) να υπερασπιστούν το δημοκρατικό πολίτευμά μας και το κράτος του δικαίου», πρόσθεσε.

Ο ίδιος προηγείτο με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, αλλά του απαγορεύθηκε η συμμετοχή στη διαδικασία εξαιτίας της καταδίκης του για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της φυλάκισής του τον Απρίλιο.

Καθυστερημένα τον αντικατέστησε ο Αντάτζι, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο και πρώην υπουργός Παιδείας. Ο ίδιος δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» για να αποτραπεί η επικράτηση «του φασισμού» στη Βραζιλία.