Τα μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα αυτές τις μέρες με τίτλους όπως «Πώς το Ισραήλ έγινε παγκόσμιος ηγέτης στον εμβολιασμό κατά της Covid-19». Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν εμβολιάσει μόνο το 1,67% του πληθυσμού τους κατά του κοροναϊού μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει ήδη δώσει το εμβόλιο σε περισσότερο από το 16% των πολιτών του. Εξηγώντας αυτό, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το εξαιρετικά ψηφιοποιημένο και «κοινωνικοποιημένο» σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, μαζί με το γεγονός ότι η χώρα είναι μικρή αλλά πλούσια (επιτρέποντας στο Ισραήλ να πληρώσει 28 δολάρια μια δόση, σε σύγκριση με τα 19,50 δολάρια που οι ΗΠΑ πληρώνουν για ένα Εμβόλιο της Pfizer). Αλλά πέρα ​​από τα πρωτοσέλιδα που «γιορτάζουν» τα ποσοστά εμβολιασμού του Ισραήλ, υπάρχει μια πολύ πιο σκοτεινή ιστορία για την ανισότητα στην υγεία.

Ads

Το Ισραήλ έχει πληθυσμό περίπου 9 εκατομμύρια. Σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές, να έχουν εκπροσώπηση στο Knesset και εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό ισραηλινή κυριαρχία, χωρίς δικαιώματα, και όπως ο υπόλοιπος κόσμος, υποφέρουν από την πανδημία.

Από το 1967, ο πληθυσμός των εποίκων του Ισραήλ αυξήθηκε σε πάνω από 500.000, με τα ισραηλινά περιφερειακά συμβούλια εποίκων να ελέγχουν το 40% της γης της Δυτικής Όχθης. Παρά τις συμφωνίες εξομάλυνσης, που διευκολύνθηκαν από τις ΗΠΑ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο, που σημειώθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2020 και υποτίθεται ότι θα είχαν σταματήσει την προσάρτηση του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, το 2020 καταγράφηκε ο «υψηλότερος» αριθμός επικοισμών από τότε που η ομάδα εποπτείας Peace Now άρχισε να παρακολουθεί τα στοιχεία το 2012, σύμφωνα με άρθρο του Al Jazeera.

Παρά το γεγονός ότι η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) και η Χαμάς υποτίθεται ότι είναι οι επίσημες κυβερνήσεις της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, το Ισραήλ είναι πραγματικά υπεύθυνο. Το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα, το νόμισμα, την κεντρική τράπεζα και ακόμη εισπράττει φόρους για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Διατηρεί το δικαίωμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων σε παλαιστινιακή γη και ελέγχει το ποσό της ελευθερίας ή της έλλειψης αυτής που χορηγούνται στους Παλαιστίνιους. Ακόμα και σε περιοχές όπως η Ραμάλα, οι οποίες υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της PA, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να εισέλθει στην πόλη ανά πάσα στιγμή, να κλείσει δρόμους και καταστήματα, να μπει σε σπίτια και να πραγματοποιήσει συλλήψεις.

Ads

Η διανομή του εμβολίου COVID-19 από το Ισραήλ δεν βρίσκεται εκτός πλαισίου του συστήματος ανισότητας της χώρας. Οι εκλογές του Ισραήλ δεν περιλαμβάνουν περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ενώ οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μπορούν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές, δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, όπως αυτές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2021.

Ίσως η πιο κατάφωρη απόδειξη του Ισραήλ να έχει δύο ομάδες νόμων για δύο ομάδες ανθρώπων, είναι το δικαστικό του σύστημα στη Δυτική Όχθη. Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι, που διαμένουν εκεί παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υπόκεινται στο ισραηλινό πολιτικό δίκαιο, οι Παλαιστίνιοι γείτονές τους ζουν σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο. Αυτό τους κάνει να υπόκεινται σε καταστατικά όπως το Στρατιωτικό Διάταγμα 101, το οποίο απαγορεύει ακόμη και την ειρηνική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο, που υπογράφηκαν το 1993, η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την υγειονομική περίθαλψη των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ωστόσο, αυτές οι συμφωνίες ήταν μέρος του οράματος που προέβλεπε την υπογραφή μιας πληρέστερης ειρηνευτικής συμφωνίας εντός πέντε ετών. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, αυτή η ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία δεν έχει ακόμη συμβεί και το Ισραήλ έχει εδραιώσει την κατοχή της επιχείρησης εγκατάστασης ενώ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και παρακάμπτει τις ηθικές, νομικές και ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις ως κατοχική δύναμη. Η παροχή εμβολίου COVID-19 σε Παλαιστίνιους είναι μία από αυτές τις υποχρεώσεις.

Και για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι τεράστια η ανάγκη για το εμβόλιο COVID-19. Στα παλαιστινιακά εδάφη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 145.000 κρούσματα και 1.500 θάνατοι από κοροναϊό. Τα ποσοστά μόλυνσης και θανάτου αυξάνονται επικίνδυνα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η Γάζα πάσχει από διακοπές ρεύματος που διαρκούν 12 ώρες την ημέρα. Εξαιτίας της εναέριας, χερσαίας και θαλάσσιας πολιορκίας του Ισραήλ, καθώς και τις πολλαπλές στρατιωτικές επιθέσεις, υπάρχει σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα μαζί με την σημαντική φτώχεια και ανεργία. Η καραντίνα και η διατήρηση της υγιεινής στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μια εταιρική σχέση υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημιούργησε τη Διευκόλυνση Παγκόσμιας Πρόσβασης για εμβόλια COVID-19 (Covax), η οποία αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες και «δεσμεύτηκε να εμβολιάσει το 20% των Παλαιστινίων», σύμφωνα με τον Guardian. Ωστόσο, τα εμβόλια Covax δεν έχουν ακόμη την απαραίτητη έγκριση «έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ, πρόσθεσε το άρθρο του Guardian.

Ο Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, δήλωσε ότι τα εμβόλια που αποτελούν μέρος του προγράμματος Covax δεν είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι τις «αρχές έως τα μέσα -2021».

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, τα εδάφη αντιμετώπισαν οικονομική κρίση, αφήνοντάς τους σχεδόν καθόλου χρήματα για την αγορά δόσεων εμβολίων. Ακόμη και όταν μπόρεσαν να βρουν τα χρήματα, τα εμβόλια που προσπάθησαν να αγοράσουν από τη Ρωσία δεν μπορούσαν να τα προμηθευτούν, καθώς η Ρωσία ενημέρωσε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν είχαν αρκετές δόσεις για να πουλήσουν, σύμφωνα με άρθρο του NPR.

Την πρώτη εβδομάδα του 2021, η Παλαιστινιακή Αρχή άρχισε να ρωτά αν το Ισραήλ θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν το εμβόλιο. Μέχρι στιγμής, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι μπορεί να προσφέρουν ό, τι έχει απομείνει στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μετά τον εμβολιασμό των Ισραηλινών πολιτών και των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αν αυτό δεν είναι ιατρικό απαρτχάιντ, τότε τι είναι;

Με πληροφορίες από το peoplesdispatch.org