Την εκτίμηση ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη στις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και του χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας, έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ads

Η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, έρχεται σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει δυο αντιδιαμετρικά σενάρια, αναφορικά με τις τελικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, γνόμωνας των τελικών αποφάσεων παραμένει η παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Το πρώτο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, της οποίας το ύψος θα καθορίζεται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Από την άλλη μεριά, το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει βασική σύνταξη με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το ποια εκδοχή τελικά θα υιοθετηθεί, αναμένεται να καθοριστεί από το πόρισμα των Ευρωπαίων επιτηρητών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας.

Ads