Τη σύσταση «ομάδας επαφής» για την ουκρανική κρίση, η σύσταση της οποίας θα είναι αποδεκτή «σε όλες τις πολιτικές ομάδες της Ουκρανίας» προτείνει η Ρωσία μετά το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας. Στο μεταξύ η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ετοιμάζεται να υιοθετήσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στην περιοχή της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία την ώρα που η Δύση συνεχίζει τις απειλές περί κυρώσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διαμηνύει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν γίνεται δεκτό από τις ΗΠΑ που είναι «έτοιμες» να αντιδράσουν σε επίπεδο κυρώσεων.

Ads

 
Αναφορικά με τη σύσταση «ομάδας επαφής» ως βάση διαλόγου η Μόσχα αναφέρει την αποδοχή του δημοψηφίσματος από το Κίεβο και συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις περιφερειακές αρχές της Ουκρανίας. Επιπλέον η επιδίωξη, αμέσως μετά το νέο Σύνταγμα, εκλογών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με παρατηρητές από τη διεθνή κοινότητα, και η «αναγνώριση του δικαιώματος της Κριμαίας να καθορίσει το μέλλον της σε συμφωνία με την επιθυμία που ελεύθερα εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου».
 
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα την Ουκρανία να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, πριν τη διενέργεια γενικών εκλογών. Σε δήλωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, καλείται το ουκρανικό κοινοβούλιο να συγκαλέσει συντακτική συνέλευση, η οποία θα συντάξει σύνταγμα που θα μετατρέπει τη χώρα σε ομοσπονδιακή, παραχωρώντας ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειές της. Η Ρωσία σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της αποτελούν μέρος των προσπαθειών να υπάρξει ύφεση των παθών στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα.
 
Η Μόσχα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας των ουκρανικών περιφερειών, ειδικότερα των ανατολικών στις οποίες κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ενώ έχει καλέσει το Κίεβο να υιοθετήσει ένα «ουδέτερο πολιτικό και στρατιωτικό στάτους», κοινώς να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 
Κυρώσεις από τη Δύση
 
Την ίδια ώρα οι δυτικές κυβερνήσεις απορρίπτουν ως παράνομο το δημοψήφισμα για προσάρτηση της Κριμαίας και η ΕΕ κινείται στην επιβολή κυρώσεων «δεύτερου βαθμού» σε βάρος της Μόσχας. Από την πλευρά της η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μέσω κοινοβουλίου την προσάρτηση της Κριμαίας. Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας.
 
Το δε Ιντερφάξ μεταδίδει ότι αξιωματούχοι της Δούμας αναφέρουν ότι «η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
 
Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Ρώσος πρόεδρος θα την διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργασθούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος. Βάσει της συνθήκης, μπορεί να ορισθεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας – το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό. Μετά την υπογραφή της, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσει τη συνθήκη και ακουλούθως θα πρέπει να ψηφισθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
 
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην περιοχή της Κριμαίας. Το μήνυμα έδωσε τηλεφωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. «Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Επισήμανε ωστόσο ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία.
 
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη αποφάσισε τις πρώτες κυρώσεις κατά ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων. Ειδικότερα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες – μέλη της Ένωσης και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ηγέτες ης ΕΕ θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις σε λίγες ημέρες, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Κυρώσεις αντίστοιχου χαρακτήρα κατά 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων έχουν ανακοινώσει και οι ΗΠΑ.

Ρούβλι από την επόμενη εβδομάδα
 
Η Κριμαία αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.
 
Ουκρανία: Δεν φεύγουν οι στρατιώτες μας από την Κριμαία
 
Το ουκρανικό κοινοβούλιο, από την πλευρά του, ενέκρινε προεδρικό διάταγμα του μεταβατικού προέδρου της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ με το οποίο καλούνται 40.000 έφεδροι να παρουσιαστούν στις αρχές της χώρας. Είκοσι χιλιάδες εξ αυτών θα αξιοποιηθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ άλλοι 20.000 θα στελεχώσουν το νεοϊδρυθέν σώμα της Εθνοφρουράς.
 
Παράλληλα ο υπ. Άμυνας Ιγκορ Τενιούκ διεμήνυσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν  στην Κριμαία. «Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στην Κριμαία θα παραμείνουν εκεί» είπε χαρακτηριστικά.
 
Πανηγύρια στο Ρωσικό Τύπο
 
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Κομερσάντ». «Η Κριμαία επιστρέφει στη Ρωσία!» γράφει στην πρώτη σελίδα της η λαϊκή εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα».
 
«Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, είμαστε ευτυχείς» αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ιζβέστια» κάνοντας λόγο για «ένωση καρδιών». «Η Κριμαία παίρνει διαζύγιο από την Ουκρανία» είναι ο τίτλος της λαϊκής «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς».
Η επίσημη εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα» εκτιμά πως το δημοψήφισμα έδωσε «αδιαμφισβήτητες απαντήσεις». «Χθες η Κριμαία έκανε την επιλογή της, θέλει να αποτελεί τμήμα της Ρωσίας».
 
Από την πλευρά της η εφημερίδα «Νόβιε Ιζβέστια» προειδοποιεί ότι «ο ενθουσιασμός στην Κριμαία μπορεί να μεταμορφωθεί σε δυνατό χανγκόβερ». «Δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο από την εποχή της ΕΣΣΔ» αναφέρει στην πρώτη σελίδα της η οικονομική εφημερίδα «Βεντομόστι». «Το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας διεξήχθη με πολύ ενθουσιασμό. Ούτε ο φρενήρης ρυθμός της διοργάνωσής του, ούτε η προπαγάνδα την ημέρα της ψηφοφορίας, ούτε το μποϊκοτάζ που κηρύχθηκε από τους Τατάρους της Κριμαίας, ούτε η άρνηση των ουκρανικών αρχών να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσαν εμπόδιο» υπογραμμίζει.
 
«Η Κριμαία είναι ένα ώριμο αχλάδι που έπεσε μόνο του στα χέρια μας» είναι ο τίτλος του ενημερωτικού ιστότοπου gazeta.ru. Τέλος, η εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Νόβαγια Γκαζέτα» διαφοροποιείται και δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία από τη διαδήλωση του Σαββάτου στη Μόσχα, όπου περίπου 50.000 άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της «προσάρτησης» της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και εναντίον της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.