Η αδράνεια του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στους προελαύνοντες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Κούρδων της Τουρκίας που από χθες είναι στους δρόμους. Σε επιφυλακή είναι η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες και διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.

Ads

Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ήταν φορτισμένο από το πρωί. Μεγάλες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που προσπάθησε να διαλύσει τις συγκεντρώσεις.

Στην Άγκυρα οι περίπου 1.000 διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκροτήσουν πορεία προς τα γραφείς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Όταν η Αστυνομία προσπάθησε να τους εμποδίσει με αντλίες νερού και χημικά ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις.

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε στρατόπεδο προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και επιβεβαίωσε ότι «το Κομπανί είναι έτοιμο να πέσει». Ζήτησε παράλληλα να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν οι δυνάμεις της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πόλη βρίσκονται ήδη δύο χιλιάδες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν υψώσει τις μαύρες σημαίες τους στο ανατολικό της άκρο. 

Ads