Επτά Γάλλοι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, απήχθησαν την Τρίτη στο βόρειο άκρο του Καμερούν και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Νιγηρία. Το Παρίσι, το οποίο απειλούν με αντίποινα οι μαχητές του τζιχάντ, μετά τη στρατιωτική του επέμβαση στο Μαλί, αποδίδει την ευθύνη για την ομηρία στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.
 

Ads

«Οι απαγωγείς (των Γάλλων) διέσχισαν τα σύνορα της Νιγηρίας με τους ομήρους τους», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καμερούν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Καμερούν (Crtv).
 
Η απαγωγή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά αυτή των επτά ξένων εργαζόμενων σε λιβανική κατασκευαστική εταιρεία στη βόρεια Νιγηρία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ένα σκέλος της Μπόκο Χαράμ, η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).
 
«Έμαθα ότι επτά συμπατριώτες μας απήχθησαν στο Καμερούν -τρεις ενήλικες και τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας- από μια τρομοκρατική οργάνωση που ξέρουμε και η οποία είναι στη Νιγηρία», δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Αθήνα.
 
«Παρατηρώ κυρίως την ανάπτυξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, στην προκειμένη περίπτωση της Μπόκο Χαράμ, σε εκείνη την πλευρά του Καμερούν, κάτι αρκετά ανησυχητικό που μας κάνει να κινητοποιηθούμε», πρόσθεσε ο Ολάντ διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των υπηκόων της σε συνεργασία με τις αρχές του Καμερούν και της Νιγηρίας.
 
Ο γαλλικός όμιλος φυσικού αερίου GDF Suez επιβεβαίωσε χθες την «απαγωγή ενός εκ των συνεργατών του και της οικογένειας του». «Οι Γάλλοι εκπατρισμένοι στο Καμερούν, στη Γιαουντέ, είχαν πάει για διακοπές στο βορρά».
 
Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Γιαουντέ συνέστησε αργά χθες βράδυ σε όλους του Γάλλους που είναι στο βόρειο άκρο του Καμερούν να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλές σημείο.
 
Μια από τις οργανώσεις με έντονη δράση στο βόρειο Μαλί, το Κίνημα για την Ενότητα και τον τζιχάντ στη δυτική Αφρική, (Mujao) είχε απειλήσει στα μέσα Ιανουαρίου να «πλήξει την καρδιά της Γαλλίας».
 
Με τη νέα αυτή απαγωγή αυξάνεται σε 15 ο αριθμός των Γάλλων ομήρων στο εξωτερικό, όλοι στην Αφρική, μεταξύ αυτών τουλάχιστον έξι κρατούνται από την AQMI στην περιοχή του Σάχελ.
 
Σύμφωνα με το Intel center media list, ένα αμερικανικό ερευνητικό κέντρο, ειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας, η Γαλλία είναι η δυτική χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ομήρων πολιτών της στον κόσμο, και ακολουθούν οι ΗΠΑ με εννέα ομήρους.
 
Οι απαγωγές των Γάλλων στη μεγάλη περιοχή της Δυτικής Αφρικής έγιναν μετά τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών.