Βίντεο με έναν άνδρα που φορά στολή αγγαρείας του αμερικανικού στρατού και απήχθη στο Ιράκ δημοσιοποίησε το Σάββατο μια σιιτική ριζοσπαστική οργάνωση. Ο άνδρας μεταφέρει το αίτημα της οργάνωσης για απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της και την καταδίκη των υπαλλήλων της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater. Την Κυριακή, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η οργάνωση κρατάει και έναν δεύτερο Αμερικανό υπήκοο που απήχθη «πριν από δύο χρόνια στη Βαγδάτη».

Ads

«Δύο Αμερικανοί που απήχθησαν βρίσκονται στα χέρια του Συνασπισμού των Ενάρετων. Ο ένας απήχθη πριν από δύο χρόνια και ο άλλος πριν από μερικές ημέρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος που δεν αποκάλυψε το όνομά του.

Στο βίντεο, ο άνδρας εμφανίζεται μπροστά από μία λεπτή μαύρη υφασμάτινη λουρίδα πάνω στην οποία είναι γραμμένο το όνομα Asaϊb Alh al-Haq (Η Συμμαχία των Ενάρετων) της οποίας πολλά μέλη κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό.

To αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ένας άνδρας που απασχολείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ φέρεται αγνοούμενος από τις 23 Ιανουαρίου. «Ο Αϊσα Τ.Σαλόμι, 60 ετών,από την Καλιφόρνια φέρεται ως αγνοούμενος από τις 23 Ιανουαρίου. Είχε θεαθεί για τελευταία φορά στην Βαγδάτη όπου εργαζόταν για τις αμερικανικές δυνάμεις και γίνονται προσπάθειες για την ανεύρεσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της σιιτικής οργάνωσης η απαγωγή έγινε στη περιοχή Καρχ στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την απαγωγή του δεύτερου Αμερικανού παρά μόνο ότι αυτή έγινε στη περιοχή Καράμπα της Βαγδάτης.

Η οργάνωση είναι υπεύθυνη για την απαγωγή στις 29 Μαίου 2007 των πέντε Βρετανών, από τους οποίους μόνο ένας απελευθερώθηκε ζωντανός τον Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον αμερικανικό στρατό.