Το March of the Living γιορτάζει την 35η επέτειό του. Για τριακοστή πέμπτη φορά, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, περιτριγυρισμένοι από οικογένεια και φίλους, συγκεντρώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίκερναου για να θυμηθούν τι συνέβη εκεί και να κάνουν μια σαφή έκκληση στον κόσμο: Ποτέ ξανά.

Ads

Ο David Schaecter είναι επιζών του Άουσβιτς. «Είμαι lager 8 survivor», λέει στο Euronews. «Ήμουν εδώ για δύο χρόνια και 10 μήνες, το 1941. Ήμασταν οι πρώτοι Εβραίοι που φτάσαμε στο Άουσβιτς. Ο αριθμός του χεριού μου είναι 4172. Η οικογένειά μου, σχεδόν 105 άτομα, χάθηκε. Είμαι ο μόνος επιζών».

Ο Neal είναι γιος του David Schaecter και φέτος αποφάσισε να συνοδεύσει τον πατέρα του για πρώτη φορά. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κληρονομιά του Ολοκαυτώματος να έρθουμε με κάποιον που ήταν στο Άουσβιτς για περισσότερα από δυόμισι χρόνια και να πειραματιστούμε μαζί του».

«Έχω τρία υπέροχα παιδιά που ήταν εδώ μαζί μου», συνεχίζει ο Νιλ, «και καταλαβαίνουν την κληρονομιά μου, καταλαβαίνουν από πού προέρχονται, αυτά και ο παππούς τους. Η γυναίκα μου ήταν επίσης εδώ μαζί μου, οπότε η οικογένειά μου καταλαβαίνει το Σημασία της συνέχισης Προχωρήστε. Αν δεν συνεχίσετε να μεταδίδετε την ιστορία, τη φρίκη αυτού του μέρους… Ξέρετε, θα συμβεί ξανά.”

Ads

Η Carolina Krager συμμετείχε ήδη στην Πορεία με τους γονείς της, επιζώντες από αυτό που συνέβη. Με την ευκαιρία αυτή, και ντυμένη με το σακάκι που φορούσε τότε η μητέρα της, έχει έρθει με την κόρη της, μεταφέροντας το μήνυμα από γενιά σε γενιά.

“Και οι δύο γονείς μου ήταν επιζώντες. Αυτό είναι το σακάκι της μητέρας μου με τον αριθμό της πάνω και αυτό είναι το σακάκι του πατέρα μου”, λέει, δείχνοντας αυτό που φοράει η κόρη της. “Σήμερα είναι η πρώτη φορά που το φοράω. Η μητέρα μου πάντα περπατούσε χέρι-χέρι με τον πατέρα μου.”

«Ο πατέρας μου κάνει το March of the Living από το 2016 και πέρυσι ήταν η τελευταία του χρονιά», εξηγεί η Carolina. «Πέθανε τον Σεπτέμβριο, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για τον πατέρα μου να μεταφέρει το μήνυμα, να βεβαιωθεί ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ, δεν θα συγχωρήσει και θα εκπαιδεύσει τους πάντες. Συνεχίζω την παράδοση να παρελαύνω στη μνήμη του και να του δείξω ότι θα φροντίσουμε να μην ξεχάσει ποτέ ο κόσμος».

Περίπου 10.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, Εβραίοι και μη, συμμετείχαν στον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, που συμπίπτει με την παραμονή της 80ης επετείου από την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας.

Αν και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος μειώνεται χρόνο με το χρόνο, οι απόγονοί τους αναλαμβάνουν τον ρόλο τους να υπενθυμίζουν στον κόσμο τις τραγωδίες που συνέβησαν εδώ.