«Με όλες του τις δυνάμεις θα υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στους αντικαθεστωτικούς» που ζητούν την αποχώρησή του, ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, τη στιγμή που συνεχίζονται οι επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, με 3 από αυτούς να χάνουν την Παρασκευή τη ζωή τους στην πόλη Ιμπ.

Ads

«Δεν θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στους παράνομους», δήλωσε ο πρόεδρος Σάλεχ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στη Σαναά. «Ο λαός της Υεμένης και οι ένοπλες δυνάμεις του θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν τους θεσμούς τους, τις συνοικίες τους και τα χωριά τους. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλες μας τις δυνάμεις και με όλα τα μέσα», σημείωσε.

Ο Σάλεχ επισήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των αντιτιθέμενων στην εξουσία του, τους οποίους χαρακτήρισε δολιοφθορείς, και τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την κάλπη αν θέλουν να τερματίσουν την σχεδόν 33 ετών παραμονή του στην εξουσία. «Καλώ την αντιπολίτευση να έχει μαζί μας έναν εποικοδομητικό διάλογο υπό όποια διοργάνωση και σε οποιοδήποτε μέρος», κατέληξε.

Ο πρόεδρος Σάλεχ εκφώνησε την ομιλία αυτή εν μέσω ενός εξαιρετικά τεταμένου κλίματος στη Σαναά. Χιλιάδες υποστηρικτές του Σάλεχ έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα, όπου η αντιπολίτευση συγκεντρώνει επίσης τους δικούς της υποστηρικτές, ενώ τον έλεγχο της πόλης μοιράζονται αντίπαλες μονάδες του στρατού.

Ads

Στην πόλη Ιμπ, νοτιοανατολικά της Σαναά, 3 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά στρατιωτικών στην πόλη Ιμπ, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης και αυτόπτες μάρτυρες. Στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς (επίλεκτες μονάδες που είναι πιστές στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ) άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία στην πόλη αυτή μετά την προσευχή της Παρασκευής, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στη συνέχεια προς την κατεύθυνση ενός υπό κατασκευή κτιρίου απ’ όπου είχαν πυροβολήσει νωρίτερα οι στρατιωτικοί προς το πλήθος. Ενισχύσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έφτασαν στην περιοχή και άρχισαν ξανά να πυροβολούν κατά του πλήθους, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Τουλάχιστον 179 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη από τα τέλη Ιανουαρίου που άρχισε η καταστολή των διαδηλώσεων των αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος στηρίζεται στα στοιχεία ιατρικών πηγών και πηγών της ασφάλειας.