«Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι σε έναν ατέλειωτο εφιάλτη», είπε από την Αίγυπτο, στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας, σήμερα 23/3 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ads

Όπως δήλωσε, «Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτόν τον ατελείωτο εφιάλτη». Είναι πλέον πάνω από πέντε μήνες που μαίνεται πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Από την αιγυπτιακή πλευρά του μεθοριακού σταθμού της Ράφας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Απηχώ τη γνώμη της μεγάλης πλειονότητας του κόσμου που έχει δει αρκετά. Που δεν αντέχει άλλο».

Διαβάστε: Συμβούλιο Ασφαλείας / Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ads

Εκ νέου έκκληση

Απηύθυνε εκ νέου έκκληση για κατάπαυσης του πυρός και από τις δύο πλευρές και δήλωσε πόσο λυπημένος είναι για όλα αυτά που συμβαίνουν, «τα κατεστραμμένα σπίτια, τις οικογένειες και ολόκληρες τις γενιές που έχουν χαθεί, όπως και για την πείνα και τον λιμό που μαστίζουν τον πληθυσμό».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «Τίποτα δεν δικαιολογεί τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Και τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία την οποία περνάει ο παλαιστινιακός λαός. Τώρα όσο ποτέ, είναι καιρός για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας ο άμαχος πληθυσμός είναι στα πρόθυρα του λιμού και βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κατάσταση.

Ηθική κατακραυγή

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε ότι τα ακινητοποιημένα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, αποτελούν ηθική κατακραυγή, τη στιγμή που ο κόσμος λιμοκτονεί από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ζήτησε από το Ισραήλ την ακλόνητη δέσμευση να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην άλλη πλευρά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Υπό το πνεύμα της συμπόνιας του Ραμαζανιού, είναι καιρός να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι».

«Εδώ από το πέρασμα, βλέπουμε τον σπαραγμό και τη σκληρότητα σε όλο τους το εύρος. Μια μεγάλη σειρά ακινητοποιημένων φορτηγών με βοήθεια στη μία πλευρά της πύλης, η βαριά σκιά του λιμού από την άλλη», είπε γι’ αυτό που συμβαίνει.

7.000 ακινητοποιημένα φορτηγά

Η επίσκεψη του Αντόνιο Γκουτέρες πραγματοποιήθηκε καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πίεση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Γάζα.

Περίπου 7.000 φορτηγά περιμένουν στο βόρειο τμήμα του Σινά, ωστόσο οι διαδικασίες επιθεώρησης που ζητά το Ισραήλ καθυστερούν τη ροή της βοήθειας.