Η Βρετανία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μεταβολή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που επιδιώκουν το Βερολίνο και το Παρίσι, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην περίπτωση που αυτή θα προβλέπει «μεταφορά εξουσιών» από το Λονδίνο προς τις Βρυξέλλες.

Ads

Η προειδοποίηση ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης μια μέρα μετά τη δήλωση Σαρκοζί-Μέρκελ ότι μια τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι αναγκαία για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού οικονομικής υποστήριξης στην ευρωζώνη.

«Θα παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι προτείνεται, αλλά όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός, δεν θα υποστηρίξουμε τίποτε που θα εμπεριέχει μεταφορά εξουσιών από το Ουέστμινστερ προς τις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει βρετανική αντίσταση σε μέτρα που θα ενισχύουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη.

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο επί της αρχής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ. Όμως, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να επιδιώξουν την τροποποίηση μέχρι το 2013 της Συνθήκης της Λισαβόνας, η επικύρωση της οποίας ολοκληρώθηκε πέρυσι με μεγάλες δυσκολίες.

Ads