Την αποστολή αντιπροσωπείας στην Γάζα για συνομιλίες με την Χαμάς με θέμα τη συμφιλίωση, ύστερα από την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στην νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ads

«Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθεί (η επιδρομή)είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντισταθούν στο Ισραήλ» δήλωσε προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NTV στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος σε ένα φόρουμ ασιατικής συνεργασίας.

«Συστήσαμε μία αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ηγεσίας η οποία θα μεταβεί στην Γάζα για να πείσει την Χαμάς για την αναγκαιότητα μίας συμφιλίωσης» ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Προϋπόθεση για μία συμφιλίωση είναι η αποδοχή από την Χαμάς ενός σχεδίου που πρότεινε η Αίγυπτος πέρυσι με το οποίο γίνεται έκκληση στην Χαμάς και στην Φατάχ να συνάψουν ειρήνη και να οργανώσουν εκλογές, πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος οι δηλώσεις του οποίου αποδόθηκαν στην τουρκική.

Ads

Στο Κάϊρο, ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου Χισάμ Γιούσεφ δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα θα μεταβεί στην Λωρίδα της Γάζας την άλλη εβδομάδα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στον θύλακα το Ισραήλ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου,η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 14 ή στις 15 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ ενεργό για να επιτύχει μια συμφιλίωση των δύο αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ και της Χαμάς.

«Οι υπεύθυνοι της Χαμάς μας εμπιστεύθηκαν για το ζήτημα αυτό και μας είπαν ότι επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Τώρα λοιπόν θα έχουμε μια συνεργασία και με την Φάταχ για να δούμε εάν μπορούμε να επιτύχουμε την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν την Χαμάς» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν επέμεινε στην αναγκαιότητα να μην εξοστρακιστεί η ριζοσπαστική Χαμάς, που από πολλές χώρες θεωρείται ως μια τρομοκρατική οργάνωση.

«Το να λέγεται ότι η Φάταχ είναι μια οργάνωση με την οποία μπορούμε να συζητήσουμε και ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση είναι μεγάλο λάθος» εκτίμησε καταλήγοντας ο κ. Ερντογάν.