Μπορεί ο στόχος τους να είναι ο ίδιος για τους πρόσφυγες – συνοπτικά: μακριά από μας κι ας πάνε όπου θέλουν – αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για την γερμανική και ιταλική δεξιά και ακροδεξιά, όπως προκύπτει και από την χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, με τον Ιταλό ομόλογό του και ηγέτη της φασιστικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, όπου συνεδριάζει άτυπα το συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ads

«Ήταν μια πολύ θετική συνάντηση. Με τη Γερμανία έχουμε κοινούς στόχους: λιγότερες αφίξεις, λιγότερους θανάτους, λιγότερους μετανάστες», είπε ο Σαλβίνι μετά τις χθεσινές συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε ο Χέρμπερτ Κικλ, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρεύουσας στην Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

Μετά όμως από τα «γλυκόλογα» το πραγματικό πρόβλημα προκύπτει από την θέση του Ζεεχόφερ για επιστροφή των προσφύγων πίσω στις χώρες άφιξης, κάτι που ο Σαλβίνι δεν θέλει ούτε να το φανταστεί. Αντίθετα λέει ότι «είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε τους ελέγχους στα σύνορα, αλλά χρειάζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Πριν επαναπροωθηθεί κάποιος μετανάστης στην Ιταλία, θέλω να φύγει κάποιος μετανάστης από την Ιταλία. Με ενδιαφέρει να υπάρχει θετική ισορροπία, δηλαδή να έχω να φροντίσω για ένα μετανάστη λιγότερο».

Ένα άλλο καυτό ζήτημα είναι τα κονδύλια. «Η Γερμανία υποστηρίζει το αίτημά μας για αυξημένα κονδύλια από την Ευρώπη για να διαχειριστούμε τα εξωτερικά σύνορα. Είμαστε οι δύο χώρες που έχουμε επηρεαστεί περισσότερο από τη μετανάστευση. Φυσικά δεν ζητάμε αυτά τα χρήματα για εμάς, αλλά για τον έλεγχο των συνόρων» (σ.σ. στη Μεσόγειο). Με το Ζεεχόφερ θα συναντηθούμε στο Μιλάνο τον Ιούλιο για να μιλήσουμε για αριθμούς, άνδρες, χρόνο και υποδομές. Πριν δεχτούμε έστω κι έναν μετανάστη στην Ιταλία θέλουμε η Ευρώπη να προστατεύσει τα σύνορά της και σε αυτό θα εισακουστεί ο ιταλογερμανικός άξονας», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ads

Ο Σαλβίνι θύμισε εξάλλου ότι ζητεί επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρέμβαση στη Λιβύη και κεφάλαια για την Αφρική ώστε να μειωθούν οι αποπλεύσεις βαρκών με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές περνώντας την κεντρική Μεσόγειο.

Παρά τη σκληρή στάση του Σαλβίνι, ο Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε πως αναμένει να έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία στα τέλη του Ιουλίου ή στις αρχές του Αυγούστου.

Το σχέδιο του Ζεεχόφερ, που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο την Τρίτη, προβλέπει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα παίρνουν πίσω μετανάστες που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω της δικής τους επικράτειας και καταγραφεί. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και την πιθανότητα να χορηγείται γερμανική οικονομική βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται πίσω μετανάστες.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «θεμιτή ιταλική ανησυχία» την αξίωση του Σαλβίνι να υπάρξει ελάφρυνση του βάρους που σηκώνει η Ρώμη ως προς την υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.