Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις ορκίστηκε σήμερα ο νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου.

Ads

Ο διορισμός του Ελ Μπαραντέι είχε ανακοινωθεί από την περασμένη Τρίτη από τον εκπρόσωπο της προεδρίας, λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του οικονομολόγου Χάζεμ ελ Μπεμπλάουϊ στη θέση του πρωθυπουργού.
 
Ο καταξιωμένος στη λαϊκή συνείδηση πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εθεωρείτο ως ένας από τους επικρατέστερους για να αναλάβουν τα ηνία της κυβέρνησης μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου, έπειτα από τις διαδηλώσεις που αξίωναν την αποχώρηση του.
 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως ο τέως πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που απομακρύνθηκε κατόπιν παρέμβασης του στρατού, είναι ο μοναδικός νόμιμος ηγέτης της χώρας του, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Today’s Zaman.
 
«Αυτή τη στιγμή, για εμένα ο πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι διότι αυτός έχει εκλεγεί από τον λαό», τόνισε χθες βράδυ ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια δείπνου μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού, οι οποίες αναπαράγονται σήμερα από την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα.
 
«Συνεπώς, το να μη λαμβάνεται υπ’ όψη αυτή η κατάσταση θα ισοδυναμούσε με απάρνηση της λαϊκής βούλησης. Θα είχαμε αποδεχθεί το καθεστώς που προέκυψε πραξικοπηματικά μόνον εάν αυτό είχε κερδίσει στις εκλογές», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
Ο επικεφαλής της τουρκικής ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης, που πρόσκειται φιλικά στον Μόρσι, είχε εξ αρχής χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την αποπομπή του Αιγύπτιου προέδρου.