Ακύρωσε εχθές το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την απόφαση του Εφετείου της Πενσυλβάνια, σύμφωνα με την οποία η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον Mumia Abu Jamal μετατρεπόταν σε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο της Πενσιλβάνια, προκειμένου αυτό να επανεξετάσει την απόφαση του, βασιζόμενο σε παρόμοια απόφαση που έλαβε πρόσφατα με αφορμή σχετική υπόθεση του Οχάιο.

Ads

Στην εν λόγω υπόθεση του Οχάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη σε θάνατο ενός νεοναζί ο οποίος δολοφόνησε τρεις ανθρώπους. Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας ως αφορμή το γεγονός αυτό, το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση περί μετατροπής της θανατικής ποινής του Mumia σε ισόβια κάθειρξη, γεγονός που σημαίνει ότι ο 55χρονος Αφροαμερικανός, πιθανόν να βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, 29 χρόνια μετά το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.

Ο Mumia είχε καταδικαστεί σε θάνατο για την δολοφονία του αστυνομικού Daniel Faulkner το 1981, όταν ο Mumia – πρώην μέλος της οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες – ήταν ακόμα ένας βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Σήμερα, αποτελεί το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την απονομή δικαιοσύνης και την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η δολοφονία του αστυνομικού έλαβε χώρα, λίγα λεπτά αφότου αυτός είχε σταματήσει το αυτοκίνητο του αδερφού του Mumia, για παραβάσεις που σχετίζονταν με την οδική κυκλοφορία. Ο Mumia συνελήφθη και από τότε ξεκίνησε ένας μακρόχρονος δικαστικός αγώνας, καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να διακηρύσσει ότι είναι αθώος.

Ads

Μέσα από τη φυλακή, παρήγαγε σημαντικό συγγραφικό έργο, το οποίο κυκλοφόρησε με τη βοήθεια οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, μετατρέποντας τον Mumia σε ένα διεθνές σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αγώνα κατά της θανατικής ποινής. Η πρόσφατη προσφυγή της Εισαγγελίας, ωστόσο, στρέφεται κατά του σκέλους της απόφασης του Εφετείου της Πενσιλβάνια το οποίο επέβαλε μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη. Η διεθνής κοινότητα, έτσι, παρακολουθεί για ακόμα μια φορά με κομμένη την ανάσα μια νέα δικαστική διαμάχη που στρέφεται γύρω από τα σπουδαιότερα ζητήματα που αφορούν το σύγχρονο αμερικανικό δικαστικό σύστημα: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δίκαιη δίκη και τη θανατική ποινή.