Το θάνατο περισσότερων από 250 ανθρώπων έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής η επιδημία χολέρας που πλήττει την Αϊτή. Τα πρώτα 5 κρούσματα της ασθένειας που εντοπίστηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρινς έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι η επιδημία θα εξαπλωθεί σύντομα ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους που επιβίωσαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και διαβιούν σε σκηνές.

Ads

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους των κατοίκων, αξιωματούχος των Η.Ε. σημείωσε πως θεωρεί ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, καθώς παρότι 253 άνθρωποι έχουν πεθάνει, το ποσοστό θνησιμότητας έχει σταθεροποιηθεί. Υπογράμμισε, ωστόσο, τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών για το πώς να αποτρέψουν την εξάπλωσή της επιδημίας. «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Το μήνυμα έχει σταλεί… είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια τους, να βράζουν το νερό, να τρώνε μόνο μαγειρεμένο φαγητό», δήλωσε ο Νάιτζελ Φίσερ.

Οι Αρχές πάντως δηλώνουν ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώνεται. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας δήλωσε μάλιστα ότι «έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα» της επιδημίας, εκφράζοντας ακόμα την πεποίθηση ότι θα περιοριστεί.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της περιοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα και σε καθαρό νερό.

Ads

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Ο διευθυντής της Ιατρικής Ένωσης της Αϊτής Κλοντ Σουρλίνα υπογράμμισε πως «το χειρότερο σενάριο θα ήταν να έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς ταυτόχρονα».

Οι αρχές του Πορτ-ο-Πρινς επιχειρούν να συγκρατήσουν την επιδημία στις βόρειες περιοχές της πόλης. Οι 5 ασθενείς που έχουν απομονωθεί, μολύνθηκαν στην περιοχή Αρτιμπονιτέ και στη συνέχεια ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα, όπου ανέπτυξαν τα συμπτώματα. «Οι περιπτώσεις αυτές, συνεπώς, δεν αντιπροσωπεύουν μια εξάπλωση της επιδημίας, διότι δεν μιλάμε για μια νέα περιοχή μόλυνσης», τόνισε το Γραφείο των Η.Ε. για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Το ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας στην πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται «φριχτό», καθώς οι πολίτες που διαβιούν σε σκηνές είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη μόλυνση, η οποία προκαλείται από βακτήρια που μεταδίδονται μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. Τα συμπτώματα της χολέρας είναι η διάρροια και ο εμετός, τα οποία οδηγούν στη συνέχεια σε σοβαρή αφυδάτωση. Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.