«Οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε, αναφερόμενος στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη. Από την πλευρά του επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο υποστήριξε ότι «δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου». Την ίδια ώρα, οι αρχές της Ιαπωνίας δίνουν μάχη στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, όπου τα συστήματα ψύξης έχουν καταρρεύσει, ώστε να αποφύγουν ένα πυρηνικό ατύχημα. Την ίδια στιγμή, οι νεκροί από τον «σεισμό γίγαντα» και το φονικό τσουνάμι αυξάνονται συνεχώς με τον νέο απολογισμό να κάνει λόγο για 4.314 θύματα και περισσότερους από 8.000 αγνοούμενους. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη μέσα στα ερείπια για να βρουν επιζώντες, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην Ιαπωνία συνεχώς χειροτερεύουν. Ξένες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία.

Ads

«Δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου σχετικά με τις εξελίξεις σε αντιδραστήρα στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα» στην Ιαπωνία τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο. «Αυτοί που διαχειρίζονται τον σταθμό κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια του αντιδραστήρα» υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης» και έκανε λόγο για «πραγματική καταστροφή».

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις από τη Ρωσία. «Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε σήμερα ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Ads

«Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα», με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του ’70, δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.

Η τήξη πυρήνα, που έχει πλήξει τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα από το σεισμό της Παρασκευής, «είναι δυστυχήματα για τα οποία, μετά το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979, υπήρξε ένας αριθμός ρυθμίσεων, κυρίως όσον αφορά τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε παρόμοια κατάσταση», τόνισε. «Η επιδίωξη με κάθε μέσον της τροφοδοσίας με νερό του πυρήνα (για την ψύξη του), η πραγματοποίηση εκούσιων αποσυμπιέσεων του κελύφους του κατά τρόπο που να διατηρείται η ακεραιότητά του, η απελευθέρωση ραδιενεργών νεφών, όλα αυτά που κάνει σήμερα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό είναι ενέργειες που εξετάζονται, ακόμη και συνιστώνται, στους οδηγούς διαχείρισης σοβαρών δυστυχημάτων», πρόσθεσε ο Ζιπτά.

Παράλληλα, η ASN σημείωσε ότι η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά εφεξής «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας «απευθείας στην ατμόσφαιρα»

Στον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στη Φουκουσίμα, οι Ιαπωνικές αρχές επιχειρούν με διάφορες μεθόδους να ψύξουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, στους οποίους τα συστήματα ψύξης έχουν καταρρεύσει μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Αρχικά επιχειρήθηκε να ψυχθούν οι αντιδραστήρες με ρίψη θαλασσινού νερού, ωστόσο σήμερα έγινε λόγος για ρίψη νερού με ελικόπτερο ή με τη χρήση βυτιοφόρο με αντλία.

Η προσοχή των αρμοδίων έχει στραφεί στον αντιδραστήρα Νο4 μετά την πυρκαγιά πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα και από τον οποίο υπήρξε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας. Οι επιχειρήσεις στη Φουκουσίμα διακόπηκαν λόγω της άμεσης ανάγκης να αποσυρθούν οι περίπου 50 εργαζόμενοι, καθώς το επίπεδο της ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις ανήλθε σε 1.000 μιλισιβέρτ, νωρίτερα, προτού πέσει και πάλι στα 800-600 μιλισιβέρτ, μέγεθος που ωστόσο εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο ασφαλείας.

Γενικότερα, επικρατεί έντονη ανησυχία για τα επίπεδα του νερού ψύξης, τα οποία έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα Νο.4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. Ωστόσο οι προσπάθειες ψύξης συνεχίζονται και στους αντιδραστήρες 1,2 και 3.
Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC) .

«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Βαθιά ανήσυχος» εμφανίστηκε και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Ακιχίτο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι απρόβλεπτα και ότι νιώθει «βαθιά ανησυχία» μετά το σεισμό του οποίου το μέγεθος περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι πολίτες θα φροντίσουν με συμπόνια ο ένας τον άλλον, χέρι-χέρι, και θα ξεπεράσουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων ανάμεσα στα ερείπια συνεχίζονται. Σύμφωνα με το νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ανέρχεται σε 4.314. Σε 8.606 ανέρχεται ο αριθμός των αγνοουμένων και σε 2.282 ο αριθμός των τραυματιών. Οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι καθώς πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό.

Εξάλλου εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνον για την περιοχή αυτή στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.

Σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι.

Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 9,0, ο οποίος ήταν ο πιο δυνατός που σημειώθηκε ποτέ στο ιαπωνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Η IAEA είχε ενημερώσει από το 2008 για τα προβλήματα στα πυρηνικά εργοαστάσια

Διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, που αποκαλύπτει το wikileaks και αναδημοσιεύει η βρετανική Daily Telegraph, αναφέρουν πως η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς. Σύμφωνα με τα έγγραφα η Ιαπωνική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τη Daily Telegraph.

Αξιωματούχος της ΙΑΕΑ φέρεται να προειδοποιεί τον Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008. Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει”. “Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας».